Uyku apnesi nedir, tedavi edilebilir mi…


Uzmanlar, uyku apnesinin, uyku esnasında solunum yolunda meydana gelen tıkanıklık sonucu nefesin en az 10 saniye durması ve bu durumun gece boyunca tekrarlanması olduğunu belirtiyor. Bu durum, kan oksijen seviyesinin düşmesine ve kalp üzerinde yüksek risklere yol açabiliyor.

Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?

* Gündüz aşırı uyku hali ve sürekli yorgunluk
* Yüksek sesle ve kesik kesik horlama
* Gece sık uyanma
* Sabah baş ağrısı, çene sıkma ve kas ağrıları
* Depresyon ve sinirlilik hali
* İştah artışı ve obezite

UYKU APNESİ TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Uzmanlar, uyku apnesi tedavisinde kilo kontrolünün önemli olduğunu vurgulamakta. Ayrıca, uyku öncesi dinlenme, geç saatte yemek yememek ve doğru yastık kullanımı gibi yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor. Alkol, kafein ve ağır yemeklerden kaçınmak, uyku kalitesini artırabilir.

Uyku apnesi tedavisinde cerrahi müdahaleler de söz konusu olabilir. Burun kıkırdak eğriliği, geniz eti gibi fiziksel engellerin giderilmesi, solunum yolunu açarak hastalığın etkilerini azaltabilir. Bunun yanı sıra CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) cihazları da gece boyunca sürekli basınçlı hava vererek solunum yollarını açık tutar

UYKU APNESİ VE EHLİYET İDDİASI

Sosyal medyada ortaya çıkan iddialarda ‘Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayıcak’ iddialarına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklık getirdi. Resmi sosyal medya hesabından yapılan duyuruda şunlar yazıldı:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik yapıldı. Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek.” iddiası manipülasyon içermektedir. Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar; Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz

Ancak, uyku apnesi ciddi uyku sorunlarına yol açtığı için, tedavi edilmediğinde araç kullanırken dikkat dağınıklığı ve kazalara sebep olabilir. Bu nedenle, ehliyet alacak kişilerin sağlık durumlarını kontrol ettirmeleri ve gerekirse tedavi olmaları önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir