Üniversitelere yapay zeka temelli bölümler kuruluyor

YÖK Başkanı Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen ‘Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri’ toplantısında 2024-2025 eğitim öğretim yılında 20 farklı üniversitede açılacak yeni programları açıkladı. YÖK Başkanı Özvar, ilki Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 5 Mart’ta düzenlenen toplantıda üniversitelerde 5’i lisans, 12’si önlisans olmak üzere 17 yeni programın açılmasının kararlaştırıldığını söylemişti. İTÜ’de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada ise, bu yeni programların açılacağı 20 üniversiteyi duyurarak üniversitelerde açılacak yeni programların toplam sayısının 71 olduğuna dikkat çekti. Dijital gelişmelere paralel olarak ilgili bütün sektörlerde nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığına dikkat çeken Özvar, şunları söyledi:

BİLİŞİM TEMELLİ ÜNİVERSİTELERE ÖNCELİK
“Dijital teknolojilerde yaşanan hızlı dönüşüm süreci ve yapay zekâ başta olmak üzere gelişen yeni teknolojiler, farklı niteliklere sahip bir beşerî sermayeye sahip olmamızı zorunlu hale getirdi. Ortaya çıkan ihtiyaca cevap vermek adına son yıllarda lisans seviyesinde ‘Yapay Zekâ Mühendisliği’ ve ‘Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği’ bölümleri ile lisansüstü seviyede farklı programlar açıldı. Ancak yaptığımız değerlendirmeler sonucunda yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağını karşılamak için yeni lisans ve ön lisans programlarının açılması düşüncesi ağırlık kazandı. Söz konusu lisans ve ön lisans programlarının hangi üniversitelerde açılacağına karar verirken halihazırda bilişim temelli programlara sahip üniversitelere öncelik verdik.

PROJENİN KOORDİNATÖRÜ İTÜ
Diğer yandan bu toplantıya ev sahipliği yapan İTÜ de bundan sonraki süreçlerde koordinatör üniversite görevini üstlenecek. Ayrıca İTÜ’de bir ‘Siber Güvenlik Mühendisliği’ programının açılması ve mevcut ‘Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği’ programının ‘Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği’ olarak yapılandırılması için bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle ‘Siber Güvenlik Mühendisliği’ programının yükseköğretim sistemimiz için yeni bir açılım olacağına inanıyorum. Öte yandan bazı üniversitelerimiz ‘Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ ve ‘Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’ kurulması için tekliflerini bize iletti. Bu öneriler üzerinden uygun görülenlerde de ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarının kurulmasını kararlaştırdık.

BAZI DERSLER MERKEZİ OLARAK VERİLECEK
Kapasite açısından daha önde olan üniversitelerimizin koordinatörlüğünde ve bilişim temelli programlara mahsus olmak üzere bazı derslerin merkezi olarak verilmesini planlıyoruz. Üzerinde çalıştığımız konulardan biri de ön lisans programlarındaki derslerin bir kısmı için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademideki derslerden istifade edilmesi. Üniversiteler dışında verilen derslerin kredilendirilmesine ve diplomaya dahil edilmesine yönelik çalışmaları tamamlamak üzereyiz. BTK dersleri bu anlamda bir örnek teşkil edecek.”

YAPAY ZEKA KULLANIMINDA ETİK REHBERİ
YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretim kurumlarında yapay zekanın kullanımına dair bir etik rehberi’nin hazırlandığını da açıkladı. Özvar, “Bu rehber, her alanda hızla gelişen üretken yapay zekâ kullanımına dair riskleri ve fırsatları anlamaya, değerlendirmeye, risklere karşı önlem almaya katkı sağlamak üzere yükseköğretim kurumlarımızı bilgilendirmek amacıyla hazırlandı” dedi.

YENİ AÇILACAK LİSANS PROGRAMLARI
1) Bilişim Sistemleri Teknolojileri
2) Bilgi Güvenliği Teknolojisi
3) Veri Bilimi ve Analitiği
4) Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi
5) Yazılım Geliştirme

YENİ AÇILACAK ÖNLİSANS PROGRAMLARI
1) Yapay Zekâ Operatörlüğü
2) Büyük Veri Analistliği
3) Otonom Sistemler Teknikerliği
4) Dijital Dönüşüm Elektroniği
5) Robotik ve Yapay Zekâ
6) Oyun Geliştirme ve Programlama
7) Bulut Bilişim Operatörlüğü
8) İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü
9) Kurumsal Bilişim Uzmanlığı
10) İnsansız Araç Teknikerliği
11) Ön-yüz yazılım Geliştirme
12) Arka-yüz yazılım Geliştirme

LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMLARININ AÇILACAĞI ÜNİVERSİTELER
1) Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
2) Atatürk Üniversitesi
3) Bursa Teknik Üniversitesi
4) Ege Üniversitesi
5) Eskişehir Teknik Üniversitesi
6) Gaziantep Üniversitesi
7) Harran Üniversitesi
8) İstanbul Teknik Üniversitesi
9) Karabük Üniversitesi
10) Karadeniz Teknik Üniversitesi
11) Kayseri Üniversitesi
12) Kocaeli Üniversitesi
13) Konya Teknik Üniversitesi
14) Manisa Celal Bayar Üniversitesi
15) Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
16) Ondokuz Mayıs Üniversitesi
17) Sakarya Üniversitesi
18) Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
19) Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
20) Trakya Üniversitesi

BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM FAKÜLTESİ KURULACAK ÜNİVERSİTELER
1) Ege Üniversitesi
2) Eskişehir Teknik Üniversitesi
3) Kayseri Üniversitesi
4) Konya Teknik Üniversitesi
5) Manisa Celâl Bayar Üniversitesi
6) Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU KURULACAK ÜNİVERSİTELER
1) Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
2) Eskişehir Teknik Üniversitesi
3) Karabük Üniversitesi
4) Kayseri Üniversitesi
5) Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir