Suriyeli astronot Türkiye’de hayatını kaybetti

Suriyeli astronot Tümgeneral Muhammed Fares, uzun süredir hastalıkla mücadele ettikten sonra dün hayatını kaybetti. Esad rejiminin en önde gelen muhaliflerinden ve Suriye devriminin destekçilerinden biri olarak biliniyordu.

Suriyeli muhaliflere yakın kaynaklar, Tümgeneral Muhammad Fares’in Türkiye’nin Gaziantep kentindeki özel bir klinikte hayatını kaybettiğini bildirdi.

Tümgeneral Muhammad Ahmad Fares, 1951 yılında Halep şehrinde doğdu. Suriye Harp Okulu mezunu olup, aynı yerde eğitimini tamamladı. Hava Kuvvetleri’nde subay rütbesine terfi ettirilmiş ve askeri danışman olarak atanmıştı.

ARAP DÜNYASININ UZAYA GİDEN İKİNCİ ASTRONOTU

Suriye medyasında yer alan haberlere göre Tümgeneral Muhammed Fares, Suudi astronot Sultan bin Selman’dan sonra uzaya çıkan ilk Suriyeli pilot, Arap dünyasında ise ikinci pilot olarak kabul ediliyor.

syria.tv ” web sitesinde yer alan habere göre, Fares, “mürettebatının Rus Mir uzay istasyonuna yaptığı ilk ziyaretin bir üyesi olarak, 22 Temmuz 1987’de Soyuz TM-3 uzay aracında araştırma astronotu olarak uzaya uçtu.”

Gazete, Tümgeneral Fares’in “30 Temmuz 1987’de Soyuz TM-2 aracıyla Dünya’ya döndüğünü ve uzayda geçirdiği toplam sürenin 7 gün 23 saat 5 dakika olduğunu” belirtti.

Sovyetler Birliği, astronot olarak gösterdiği başarılardan dolayı Fares’e “Kahraman” unvanını verdi ve aynı zamanda Sovyetler Birliği tarafından verilen en yüksek sivil onur ödülü olan “Lenin Nişanı”nı aldı.

Tümgeneral Fares, Esad rejimi döneminde sahip olduğu büyük statüye, aldığı madalya ve onurlara, üstlendiği büyük sorumluluklara ve ülkede “ulusal kahraman” haline gelmesine rağmen Suriye devrimini destekledi.

Muhalifliğinin ilk günlerinden itibaren Türkiye’ye sığınmayı seçen Fares, birçok bilimsel çalışma ve konferansa katılımının yanı sıra, Suriye muhalefetinin yurt içinde ve yurt dışında düzenlediği birçok gösteriye de katıldı.

Fares daha önce Türkiye’de verdiği röportajda şöyle demişti:

“Suriye’deyken derslerim düzenliydi ama Türkiye’de derslerimle başladım ve mutluyum çünkü insani ve kardeşlik görevimi yerine getirdiğimi hissediyorum. Devrimin (2011) patlak vermesiyle birlikte sahadaki baskıların yaygınlaşması, Suriye’nin her köşesine girmesine karşı halkın bilimsel, ahlaki açıdan baskılara direnmesi beni mutlu etti.”

Fares, uzay uçuşuyla ilgili şunları söylemişti:

“Uzaya çıkıp indiğimde Suriyelilerin çocuklarına ücretli ders vereceğim konuşuluyordu ve 1987’de doğanların çoğuna Muhammed isminin verildiğini hatırlıyorum. Beşar Esad rejimi ve ondan önce de Hafız Esad rejimi yaklaşık 9 yıl boyunca beni evimde izole etmeye çalıştı ve bu nedenle tek yapmamız gereken şeydi.”

Fares daha önce geçtiğimiz Ocak ayında ilk Türk astronotu Albert Gezeravcı ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafını yayınlamış, kendisine ve Türkiye’ye ilk uzay görevinde başarılar dilemişti.

Arap Postası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir