Skolyoz nasıl düzelir, tedavisi var mı?

Serebral palsi veya kas distrofisi gibi nöromüsküler durumlar, Omurganın kemiklerinin gelişimini etkileyen doğum kusurları ve omurga yaralanmaları veya enfeksiyonları gibi nedenlerle ortaya çıkan skolyoz (omurga eğriliği) nedir?  Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, omurga boyunca meydana gelen yan eğrilik veya sapmaları ifade eden bir tıbbi terimdir. Genellikle omurganın sağa veya sola doğru yan eğrilik gösterdiği durumlar için kullanılır. 

Normal bir omurga arkadan bakıldığında düz iken, skolyoz olan kişilerde omurga anormal bir eğrilik gösterir. Bu eğrilik, omurganın her iki yanında ve farklı bölgelerinde oluşabilir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ

– Omurganın yana doğru eğriliği
– Omurganın yan ve öne doğru eğriliği
– Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi
– Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
– Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
– Sırt ve/veya bel ağrısı
– Nefes darlığı, yorgunluk

SKOLYOZ TEDAVİSİ

Tedavi seçenekleri arasında egzersizler, korse giyilmesi veya cerrahi müdahale bulunabilir, ancak tedavi genellikle skolyozun şiddetine ve kişinin yaşına bağlı olarak değişir.
Cerrahiye gerek olmayan tedaviler mevcuttur, ancak bazı kişilerde cerrahi en iyi seçenek olabilir. Cerrahi genellikle eğriliğin 40 dereceden fazla olduğu kişilerde uygundur. Ayrıca yetişkinlerde ağrıyı hafifletmek için omurga enjeksiyonlarına ve ağrı kesicilere ihtiyacı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir