Selvi, Osman Kavala çıkışı: Yumuşama siyasetinin sabote edilmemesi için zamanın ruhuna uygun adımların atılmalı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, daha önce AİHM kararı doğrultusunda tahliye edilebileceği söylemesi nedeniyle AKP ve MHP kanadından sert tepkiler aldığı Osman Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili kaleme aldığı yeni yazısında, siyasette 31 Mart seçimlerinin ardından oluşturulmaya çalışılan “yumuşama” iklimine işaret etti. Selvi, “Bir yandan yumuşama siyaseti derken öbür taraftan kavga devam ederse bu süreç ölü doğar. Yumuşama siyasetinin sabote edilmemesi için zamanın ruhuna uygun adımların atılması gerekiyor” dedi.

Abdülkadir Selvi, bir süredir Hürriyet’te yayınlanan yazılarında Osman Kavala’nın cezaevinde tutulmasının AK Parti’ye bir katkısı olmadığını söylüyor ve ‘yeniden yargılanma formulünden’ bahsediyordu. MHP lideri Devlet Bahçeli dahil AKP’den ve MHP’den pek çok kişi bu çağrısı nedeniyle Selvi’ye tepki göstermişti.

Bu süreçte Osman Kavala’nın avukatı yeniden yargılama süreci için talepte bulunmuş, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala’nın yaptığı “yargılanmanın yenilenmesi” talebini oybirliğiyle reddetmişti. Selvi bugünkü yazısında, “Osman Kavala’nın yeniden yargılanmasıyla ilgili itirazı inceleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, süpersonik füze hızıyla başvuruyu reddetti. Hem de oybirliğiyle. Bir gün önce oluşturulan heyet itirazı ne zaman inceledi? Bu ne hız böyle” diye yazdı.

“Bu gelişme de Kavala dosyasında işin kolay olmadığını ortaya koyan yeni bir örnek oldu. Bu iş kolay diyen yanılır” diyen Selvi, devamında şunları kaydetti:

“Bir yandan yumuşama siyaseti derken öbür taraftan kavga devam ederse bu süreç ölü doğar. Yumuşama siyasetinin sabote edilmemesi için zamanın ruhuna uygun adımların atılması gerekiyor. Yok eğer biz hâlâ eski uygulamaları devam ettireceğiz denilirse o zaman bu iş yalancı bahara döner. Büyük bir fırsat kaçırılmış olur.”

Yazının tamamını okumak için .


Ne olmuştu?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’nin 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala kararı yerine getirilmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2022 tarihinde Türkiye hakkında “ihlal prosedürü” adı verilen süreci başlatmış, bu kapsamda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini AİHM’ye sormuş, AİHM 11 Temmuz 2022 tarihinde Osman Kavala kararının yerine getirilmediğine hükmetmişti.

Kavala’nın avukatlarından Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebiyle, AİHM kararlarını ısrarla uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala’nın avukatının 30 Nisan’da verdiği yargılamanın yenilenmesi talepli dilekçesinde yer alan talepleri yerinde gördü ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli içtihat kararlarını gerekçe göstererek, talebi yeni bir heyetin karara bağlamasına hükmetti. 

 
TIKLAYIN – Osman Kavala yeniden yargılama talebinde bulundu, hükmü veren heyet değişti: Heyet değişikliğine 2006 tarihli Yargıtay kararı gerekçe gösterildi
 
TIKLAYIN – Osman Kavala’dan “yeniden yargılama” açıklaması: Temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir

TIKLAYIN – Murat Sabuncu’nun söyleşisi | Osman Kavala: Gezi’yi kriminalize etmeye çalışarak, başka protestolar için kullanılabilecek suçlama örneği yaratıldı

TIKLAYIN – 55 soruda Gezi davası | Osman Kavala altı yıl, diğer sanıklar 500 gündür cezaevinde

TIKLAYIN – Gökçer Tahincioğlu analizi | Yargıtay, Gezi’de AİHM kararı ile AYM içtihadını dikkate almadı, cemaat dinlemelerini kanıt saydı, cezaları az bularak onadı!

 50 soruda Gezi davası | Son kararın üzerinden bir yıl geçti; Kavala 2002, Gezi tutukluları 365 gündür cezaevinde!

TIKLAYIN – Abdülkadir Selvi: Kavala ve Gezi dosyasında yeni gelişme var; benzer gelişmede Ergenekon sanıkları tahliye edilmişti!

TIKLAYIN – AİHM’den Osman Kavala kararı!

TIKLAYIN – Gökçer Tahincioğlu’nun yazısı | Avrupa ikiyüzlülüğü, Kavala, Demirtaş ve cezaevleri


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir