PS5 vs PC: Sizin İçin Doğru Tercih Hangisi?

PlayStation 5 birkaç yıldır piyasada ve sancılı pandemi döneminin ardından artık stoklarda bulmak oldukça kolay. Aynı şey başta ekran kartları olmak üzere PC donanımları için de geçerli. GPU ve CPU seçeneği de günümüzde bir hayli fazla.

Oyun oynamak için yatırım yapacaksınız ve PS5 ile oyun bilgisayarı arasında mı kaldınız? Bu konuda hiç kimse doğrudan tek bir öneri sunamaz. Her kişinin istekleri ve beklentileri farklıdır. Biz burada iki platform arasındaki bilmeniz gereken önemli faktörleri sıralamaya çalışacağız.

Fiyat, performans, oyun kütüphanesi ve çevrimiçi hizmetler de dahil olmak üzere göz önünde bulundurulması gereken çeşitli faktörler var. Konsol ve PC dünyası birbirinden tamamen, en temelden farklı. Her iki platformun da kendi artıları ve eksileri bulunuyor.

Örneğin PlayStation’ın Spider-Man 2, Horizon Forbidden West ve God of War: Ragnarok dahil olmak üzere ilgi çekici özel oyunları var. PS4 oyunlarıyla geriye dönük uyumlu olduğu gerçeğini de hesaba kattığınızda, yeni nesil konsolda binlerce saatlik oyun keyfine erişebileceksiniz.

Diğer tarafta ise binlerce oyuna ve oyun platformuna ev sahipliği yapan bilgisayar dünyası var. Ayrıca donanım seçimi, özelleştirme ve yükseltme imkanı sunması da cabası. İşte kararınızı vermeden önce bilmeniz gereken her şey.

Sony, PS5’in biri disk sürücülü diğeri disk sürücüsüz olmak üzere iki versiyonunu satıyor. Disk sürücülü versiyonun fiyatı 500 dolar, disk sürücüsüz versiyonun fiyatı ise 400 dolar civarında. Ülkemizde ise satıcısına göre fiyatlar 20 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar ulaşıyor (mevcut kura göre). Bu arada Sony, 2023 yılının sonlarında daha ince kasaya sahip olan PlayStation 5 Slim modelini piyasaya sürmüştü.

Bilgisayar toplamaya gelince, önümüzde Intel ve AMD’nin farklı nesillerinden birçok işlemci-seçeneğivar. Ayrıca ekran kartı seçenekleri de bir hayli fazla. Ancak güncel nesil bir GPU istiyorsanız yaklaşık 500 doları gözden çıkmalısınız.

Fiyatlandırma konusunda PS5’in biraz avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Zira PS5’e benzer bir performans elde etmek için kabaca 1000 dolarlık harcama yapmak gerek. Meblağ 1200-1300 dolara çıktığında ise PS5’ten daha güçlü bir bilgisayara sahip olabiliyoruz.

Günümüz fiyatından bir örnek verelim. Ortalama 20.000 TL ile Ryzen 5 5500(5600)/Core i3-12100F CPU ve RTX 4060/RX 6600 GPU üzerine inşa edilen ortalama bir masaüstü bilgisayar alabiliyoruz.

Açıkçası oyun bilgisayarları daha maliyetli bir yatırım, ancak aynı zamanda birçok artı sunuyor. Şimdi bunlardan bahsedelim.

PC: Çeşitlilik ve Esnek Kullanım

PC’leri her zaman yeni bileşenlerle yükseltme imkanınız varken konsollarda depolama hariç donanımları yükseltemezsiniz. Bir diğer artısı ise çeşitlilik. Kişisel zevklerinize uygun bir bilgisayar alabilir veya kendiniz toplayabilirsiniz. İşlemcisinden SSD’sine kadar sayısız marka, model ve fiyat seçeneği var. Bunun yanında, bütçeniz elveriyorsa performanslı bir bilgisayar alarak yüksek çözünürlükte, yüksek ayarlarda ve yüksek performansla oyunun keyfini sürme imkanınız var.

Daha da önemlisi, bir oyun bilgisayarına yatırım yaptığınızda video düzenleme, grafik tasarım ve hemen hemen tüm diğer üretkenlik işlerini yapabilecek çok yönlü bir makineye de sahip oluyorsunuz. İnternette gezinme, temel görevler, yazılım çeşitliliği ve günlük kullanım gibi artıları da unutmayalım.

Performans söz konusu olduğunda PC ve PS5’i karşılaştırmak biraz zor. Bir PC’yi istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz, bu nedenle PS5’ten çok daha iyi veya çok daha kötü performans gösteren bir sistem elde edebilirsiniz. Ancak PS5, hazır PC parçalarında bulunan bir mimari kullanıyor, bu nedenle bazı karşılaştırmalar yapabiliriz.

Teknik özellikler açısından PS5, 36 hesaplama birimine (CU) sahip RDNA 2 tabanlı bir GPU ve sekiz çekirdekli Zen 2 CPU ile birlikte geliyor. CPU ve GPU arasında 16 GB’lık bir bellek havuzu da paylaşılıyor. Doğrusu PS5’e tam olarak uyan bir bilgisayar toplayamayız. Sony’nin konsolu kabaca AMD Ryzen 7 3700X ve RX 5700’e sahip bir bilgisayara eşdeğer.

Böyle bir kıyaslama aslında yanlış, çünkü geliştiriciler oyunlarını PS5’in donanımı için özellikle optimize edebiliyor. Sonuç olarak ortada belli tek bir donanım seti var ve çeşitlilik yok. Geliştiriciler oyunları daha iyi optimize etmek için kapalı sistemden yararlanabildiğinden, bu performansı artırıyor. Böylelikle konsollarda 4K çözünürlükte oyun oynamak daha mümkün hale geliyor.

Performans söz konusu olduğunda konsolları bir PC ile karşılaştırmak her zaman yanıltıcıdır. Konsollar kapalı kutudur, bilgisayarlar ise çok fazla seçenek sunarken aynı zamanda daha açık bir yapıdadır; hem donanım hem yazılım açısından.

Başka bir konuya gelince, bir konsol ne kadar güçlü olursa olsun içindeki donanım eninde sonunda eskiyecek. Tasarımcı bir revizyon veya yeni bir konsol nesli yayınlamadıkça bu donanımı değiştirme veya yükseltme seçeneğiniz yok.

PC’de ise bütçeniz elveriyorsa her zaman daha yüksek performans seçeneğiniz var. AMD’nin FidelityFX Super Resolution (FSR) gibi yükseltme çözümleri de PS5 oyunlarında bulunmayan ücretsiz bir performans artırma yolu sunuyor. Bunun yanında DLSS de birçok oyun tarafından destekleniyor.

İlave olarak, PC oyunları birden fazla grafik seçeneğine sahipken PS5 oyunları genellikle az sayıda performans modu (çoğu durumda yüksek çözünürlük veya yüksek kare hızı) ile birlikte sunuluyor. PC oyunlarında istediğiniz performansı elde etmek için çok fazla ayar seçeneği var, PS5’te ise seçenek yok veya çok kısıtlı.

Performans açısından hangisinin daha iyi olduğunu söylemek zor, çünkü her PC’nin donanımı farklı.

Sony hızlı bir şekilde harika bir oyun kütüphanesi yarattı. Returnal, Demon’s Souls ve Ratchet & Clank: Rift Apart gibi gişe rekorları kıran oyunların tümü PS5’te mevcut ve konsol, başka hiçbir yerde oynanamayacak tonlarca özel maceraya ev sahipliği yapıyor.

Bu durum oyunlar söz konusu olduğunda PC’nin eksik kaldığı anlamına gelmiyor. Birinci parti özel oyunlar dışında, AAA oyunların neredeyse hepsi PC tarafında konsollar ile aynı anda piyasaya sürülüyor.

Ancak yine de Sony konsoluna yönelik bazı özel birinci parti oyunlar var. Bunlardan bazıları:

  • Ghostwire: Tokyo
  • Horizon Forbidden West
  • Ghost of Tsushima
  • Marvel’s Spider-Man Remastered
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • Demon’s Souls
  • Returnal
  • The Last of Us Part 1

İyi olan şu ki, bazı birinci parti Sony oyunları PC’ye gelmeye başladı: Horizon Zero Dawn, God of War, Uncharted ve Legacy of Thieves gibi oyunlar artık bilgisayar platformunda mevcut. Yine de Sony en yeni oyunlarını önce kendi donanımına özel olarak yayınlamaya devam ediyor. Eğer Sony’nin birinci parti stüdyolarının en yeni ve en iyi oyunlarını oynamak istiyorsanız, bir PS5’e ihtiyacınız var.

Diğer taraftan, bazen PC cephesi konsol savaşlarından uzakta kalarak avantaj sağlayabiliyor. Deathloop bunun son örneklerinden biri. PS5’e özel bir konsol olduğu için Xbox Series X’e gelene kadar birkaç ay beklemeniz gerekti ancak PC’de aynı tarihte yayınlandı. Benzer şekilde, Death’s Door da Xbox için konsola özel bir oyundu ve aynı anda PC’de için de yayınlandı.

PC dünyası genel olarak çok daha büyük bir oyun kütüphanesine sahip ve çoğu oyunu çıktığı gün oynayabilirsiniz. Başlangıçta Sony’nin büyük birinci parti özel oyunlarına erişiminiz yok. Ancak bilgisayar tarafı PS5 ile mümkün olmayan büyük strateji ve MMO oyunları gibi geniş bir oyun kütüphanesine sahip.

Geriye dönük uyumluluk açısından PS5 ve PC arasında bir rekabet yok. PC’de uzun yıllar önce çıkan oyunları fazla sorun yaşamadan oynayabilirsiniz. PS5 ise PS5 ve PS4 oyunlarının yanı sıra PlayStation Now aracılığıyla sunulan küçük bir PS2 oyun listesiyle sınırlı.

Özetleyecek olursak, eski oyunları oynamak istiyorsanız PC her zaman en iyi seçenek. Steam ve GOG’da çok sayıda eski oyun bulabilirsiniz. Özellikle GOG’da 1980’lere kadar uzanan geniş bir oyun yelpazesi bulunmakta. Korsan oyundan yana değiliz, ancak PC’deki emülatörler aracılığıyla retro oyunları indirmek ve oynamak mümkün.

Ayrıca PC’niz varsa gelecek için fazla endişelenmenize gerek yok. Birkaç istisna dışında PC oyunları Windows sürümleri ve yeni donanımlar arasında çalışmaya devam edecek. Ancak Sony PS4 oyunlarını PS5’te desteklemek için adımlar atmış olsa da, bir sonraki nesil konsollarda desteğin kesilmesi mümkün.

Dijital Haklar Yönetimi (DRM) PS5’te sorun yaratabilir. GOG gibi platformlar DRM içermeyen oyunlar sunuyor ve geliştiriciler de Steam’de DRM’yi kaldırmakta özgür. PC’de oyunların dijital kopyalarına sahip olma seçenekleri var, böylece yayıncı fişi çektiğinde bile oynamaya devam edebilirsiniz. PS5 gibi bir konsolda ise durum daha farklı.

PS5 iki kontrol cihazını destekliyor: Konsolla birlikte gelen DualSense kontrol cihazı ve PS4’te çalışan DualShock 4. PS5’teki PS4 oyunları için her iki kontrol cihazını da kullanabilirsiniz. Ancak PS5 oyunları söz konusu olduğunda ek özellikleri nedeniyle yalnızca DualSense’i kullanabiliyoruz.

Bu ek özellikler arasında bastırdıkça direnci simüle eden uyarlanabilir tetikler ve daha iyi dokunsal geri bildirim yer alıyor. Sony, bu kısıtlamanın oyuncuların PS5’teki “yeni yetenek ve özelliklerden yararlanabilmesi” için getirildiğini söylüyor.

Piyasaya sürülmesinden yalnızca bir yıl sonra DualSense’in DualShock 4’e kıyasla benzersiz bir deneyim sunduğuna dair onlarca örnek var. PS5 ile birlikte gelen ücretsiz oyun Astro’s Playroom, uyarlanabilir tetiklerde direnç ve tam kapsamlı haptiklersunuyor.. Call of Duty Black Ops: Cold War bir silah tetiğinin direncini simüle ederken, Kena: Bridge of Spirits bir yayın çekişini hissetmenizi sağlıyor.

Diğer taraftan PC’de bazen birazcık zahmetli de olsa herhangi bir kontrolcüyü kullanabilirsiniz. En azından temel kullanım için XInput kullanan herhangi bir kontrol cihazı otomatik olarak çalışacak. Temel kullanım, yani Xbox kontrol cihazlarının kullandığı düzen. Windows buna destek sunuyor. Xbox 360’tan Xbox Series X kontrol cihazına kadar her şeyi bağlayabilirsiniz ve üçüncü taraf kontrol cihazları PC’de genellikle sorunsuz çalışıyor.

Klavye ve fare ise bir diğer seçenek. Açıkçası çoğu oyun klavye ve fare ile çok daha tepkisel, daha zevkli ve akıcı. FPS oyunları gibi bazı oyunlar ise gerçekten klavye ve fareye ihtiyaç duyuyor. PS5 klavye ve fareyi destekliyor, ancak yalnızca birkaç oyunda. Bu liste çoğunlukla Call of Duty: Warzone, Final Fantasy XIV ve The Elder Scrolls Online gibi çevrimiçi oyunlardan oluşmakta. Ayrıca PS5 ile bu cihazlardaki herhangi bir yazılım özelliğine de erişemezsiniz.

Sayıları daha az olsa da bazı oyunlarda ise hiçbir şey kontrolcünün yerini tutmuyor. Örneğin futbol ve farklı spor oyunları. Konsolların konfor açısından bir diğer avantajı ise uzandığımız yerden rahat bir şekilde oyun oynama ortamı sunması. PC’yi de istediğimiz yere taşıyarak TV’ye bağlayabiliriz lakin genelde masada kullanım tercih ediliyor.

PS5-PC eşleşmesindeki birçok alanda olduğu gibi, PC çok daha geniş destek sayesinde öne geçiyor. DualSense’in uyarlanabilir tetikleyicileri gibi benzersiz özellikler eninde sonunda PC’ye de geliyor (örneğin reWASD bunları destekliyor). Ancak PS5, her şeyi çalıştırmak için araştırma ve üçüncü taraf yazılımlara başvurmanıza gerek kalmayan daha sorunsuz bir deneyim sunuyor.

Çoğumuz çok oyunculu oyunları oynamaktan keyif alıyoruz. Lakin Sony, PlayStation 5 ile çoklu oyuncu hizmetleri için ücret almakta ve çoğu oyunu çevrimiçi oynamak için PlayStation Plus üyeliğine ihtiyacınız var. Bu üyelik aylık ve yıllık olarak satın alınabiliyor.

Yine de PS Plus ile ilgili bazı istisnalar var. Fortnite ve Call of Duty: Warzone da dahil olmak üzere çoğu ücretsiz oyun PS Plus üyeliği gerektirmiyor. Benzer şekilde, Final Fantasy XIV gibi kendi abonelik modeline sahip MMO’lar da üyelik istemiyor.

Belirtmeden geçmeyelim, çevrimiçi oyun hizmeti PS Plus’ın sunduğu şeylerden sadece bir tanesi. Üyelik ayrıca size her ay ücretsiz üç oyun (ikisi PS4 ve biri PS5), bulut kayıtları ve özel indirimler sağlamakta. Ek olarak, ücretsiz bir oyun kataloğuna erişim sağlayan katmanlar da var, bu da fazla para harcamadan düzinelerce oyunu test etmenin harika bir yolu. PS Plus üyeliği kendini fazlasıyla amorti ediyor, ancak sorun şu ki üyelik zorunlu.

PC’de çevrimiçi oyunlar tamamen ücretsiz. Steam ve Origin gibi platformlar varsayılan olarak bulut kayıt işlevine sahip. Bunun yanında, birçok çok oyunculu oyun için özel sunucular kurabilir, arkadaşlarınızla eğlenebilirsiniz.

Basitçe açıklamak gerekirse, PS5 ile bazı hizmetlerden yararlanmak için ödeme yapmanız gerekiyor. PC tarafında ise ekstra ödeme yapma durumu pek yok. Çevrimiçi oyun gibi temel işlevler PC’de ücretsiz.

İlave olarak, Xbox Game Pass, EA Play ve Humble Choice gibi abonelik hizmetleri aracılığıyla ücretsiz oyunlara erişim sağlayabilirsiniz. Genel anlamda bakacak olursak bu konuda avantajlı taraf PC platformu.

Sözünü ettiğimiz gibi PS5’in teknik özellikleri sabit. Dolayısıyla bir PlayStation alan her kullanıcı bazı istisnalar dışında aynı oyun deneyimini yaşayacaktır. Oyunu geliştirenler PS5 veya Xbox için sürümü kolayca optimize edebilirler.

PC tarafına bakacak olursak, oyuncuların deneyimi grafikler, CPU, depolama ve yazılımsal etkenler gibi birçok faktörden etkilenebilir. Daha iyi bir oyun deneyimi yaşamak istiyorsanız, biraz para harcamanız ve bilgisayarınızın yapılandırmasını yükseltmeniz gerekebilir. Bu konuda konsolların daha avantajlı olduğunu ve daha stabil oyun deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aslında her maddede artı ve eksilerden bahsettik, kararın size bağlı olduğunu söyledik. Ancak yine de kısa bir özet geçelim.

Eğer oyun cihazı için yüksek miktarlar ödeme yapmak istemiyorsanız, diğer işler için farklı bir bilgisayarınız varsa, Sony tarafından sunulan özel oyunları seviyorsanız ve stabilite istiyorsanız konsol satın alabilirsiniz. PS5 ile en az beş yıl dayanacak uygun bir oyun makinesi satın alıyorsunuz. Zaman geçtikçe performansınız muhtemelen düşecektir. Yüksek donanım gerektiren yeni oyunlar piyasaya çıktığında konsolunuzun yavaş yavaş yetersiz kaldığını hissedebilirsiniz.

Buna karşılık, Bir PC ile istediğiniz zaman yükseltebileceğiniz bir oyun makinesine sahip olursunuz. Donanım yetersiz kaldığında elinizdeki parçayı sattıktan sonra üzerine bir miktar ekleme yaptıktan sonra yükseltmek kolay. Depolama konusunda da endişeniz yok. Bununla birlikte, tüm oyunlarda çok sayıda ayar seçeneği mevcut. İster performans, ister kalite.

Oyun çeşitliliği konusunda PC’ler tartışmasız lider, bir ton oyun seçeneği ve platform var. PlayStation Now sayesinde belirli PlayStation oyunlarını PC’de bile oynayabilirsiniz. Eğer bütçeniz iyiyse 4K çözünürlükte, ışın izlemeyle birlikte yüksek performansla oyun oynamak mümkün.

Sözlerimizi noktalıyoruz. Sonuç olarak, konsol ve PC arasında kötü seçim yapma gibi bir durum yok. Her şey esneklik, oyun alışkanlıkları, bütçe ve isteklere bağlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir