Prostat Hastalığında bir devrim! HoLEP ameliyatı nasıl yapılır?

İyi huylu prostat büyümesi, prostat dokusunun büyüyerek idrar yolunu sıkıştırması sonucunda ortaya çıkar ve idrar yapma sorunlarına neden olabilir. HoLEP, bu sorunu çözmek için kapalı bir prostat ameliyatı yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. İşlem sırasında, prostat dokusu lazer kullanılarak kesilir ve mesaneye gönderilir, ardından öğütülerek dışarı alınır. Bu sayede, prostat büyümesi nedeniyle ortaya çıkan semptomlar giderilir ve idrar yolunun açılması sağlanır. HoLEP’e ilişkin Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HOLEP AMELİYATI NASIL YAPILIR, NEDİR?

HoLEP, diğer prostat ameliyatlarına göre birçok avantaja sahiptir. Özellikle büyük prostatları da kapalı olarak tedavi edebilme yeteneği, ciddi kanamaların olmaması ve hastalığın tekrarlama riskinin düşük olması, bu yöntemi tercih edilebilir kılmaktadır. İşlem genel ya da kısmi anestezi altında uygulanır ve idrarı tutan kaslar korunarak idrar kaçırma riski en aza indirilir. Bu şekliyle kapalı prostat ameliyatı olan TURP’dan tamamen farklı olduğu görülür.

HOLEP AMELİYATI SONRASI İYİLEŞME

Ameliyat sonrası hastalar genellikle bir gece hastanede kalır ve birkaç hafta içinde normal aktivitelere dönebilirler. İdrarda yanma gibi geçici şikayetler görülebilir ancak genellikle tedavi ile düzelirler. Kapalı ameliyatta görülen ciddi kanamalar görülmez çünkü dokular ‘holmium’ adı verilen lazer ile kesilir. En önemlisi, HoLEP ameliyatı sonrasında prostat büyümesinin tekrarlamaması ve hastaların yaşam kalitesinin artmasıdır.

KAN SULANDIRICI KULLANANLAR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HoLEP prostat ameliyatı için kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için özel önlemler gerekebilir. Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey, hastanın birden fazla kan sulandırıcı ilaç kullanması durumunda, mümkünse ilaçlardan bir tanesini kesmenin gerekliliğine dikkat çekiyor. Ancak hastalar sadece asetil salisilik asit içeren ilaçlar kullanıyorlarsa, örneğin ecopirin, bebek aspirini veya aspirin gibi ilaçlar, HoLEP prostat ameliyatı için uygun olabilir. Coumadin kullanan hastalar için ise düşük molekül ağırlıklı heparin verilerek HoLEP ameliyatının yapılmasının önerildiğini belirtiyor.

HOLEP VE ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

HoLEP ameliyatının cinsellik üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını belirten İlbey, bu ameliyat sonrasında meninin mesane boynundan açık bir şekilde idrar kesesine gittiğini ve idrar ile dışarı atıldığını açıklıyor. Ancak, çocuk sahibi olmak isteyenlerin bu durumu göz önünde bulundurması önemlidir. Normal yollarla gebelik oluşması sorun olabilir çünkü meni, doğal yollarla dışarı atılmaktadır. Ancak, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için tüp bebek yöntemi her zaman bir seçenektir. Bu yöntemle, çocuk sahibi olma şansları devam etmektedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir