Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Türkiye’nin En Tehlikeli Yerlerinden Birisi” Diyerek İşaret Etti

Tokat’ta bu gece meydana gelen art arda iki deprem sonrası açıklamalarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kuzey Anadolu Fayı’na dikkat çekti.

Son günlerdeki deprem hareketliliğini yorumlayan Prof. Dr. Ersoy, CNN Türk canlı yayınında 3 tehlikeye dikkat çekti.

Ersoy, “Türkiye’nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi” diyerek işaret ettiği bölge için 3 uyarı yaptı.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy şöyle konuştu:

“Tam yerine de baktım. Bu harita Kuzey Anadolu’nun anakolu. İstanbul’a kadar gelen anakolu. Ama Niksar’dan sonra bu anakolda yine dallanma var. Güneyde, ortada ve üstte kolları var. Aynı Marmara’da olduğu gibi. Marmara’nın güneyine inen kollar da vardı. Bolu’dan sonra dağılıyordu.

“TEHLİKELİ YERLER VAR”

Daha vahim olan 1939 Erzincan kırığı gidecek 300 km boyunca bir deprem oluşturmuştu. Kabul edilen o ki Türkiye’nin en büyük depremi o. Bu deprem diğer kollar üzerinde oldu. Bu depremin Kuzey Anadolu fayı ile alakası yok. Dolayısıyla o sevindirici bir haber olabilir. Çünkü büyük deprem üretmeyebilir. Devecik-Kargın ve Fakıdağı arasındaki fay zonunda meydana gelen depremler. Bu anakol üzerinde değil.

Tabi bu Kuzey Anadolu Fayı’nın aktif olduğunu gösteriyor. Erzincan’ın olduğu yerde, 1939’da olduğu için büyük bir deprem beklemeyiz. Ama Erzincan’dan doğuya doğru yine Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tehlikeli yerler var. Onu söylemek gerekir.

8 büyüklüğüne kadar deprem uyarısı
Burada 6.5’u geçmeyebilir. Biz de biliyorsunuz 6’yı geçtikten sonra hasarlar verebiliyor. 5.5’te bile verebiliyor. Onlar bile büyük depremler. Çünkü 6.5, 5.5’un 30 kat daha büyük bir enerjisine sahip demektir.

Ama bu kol üzerindekiler de 7, 7.5 maksimum 8 büyüklüğüne depremler olabiliyor Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bizim en tehlikeli fay zonlarımızdan bir tanesi. Bunun batı ucunda da Marmara ve İstanbul bulunuyor.

MALATYA CİVARINDAKİ DEPREMLER…

O taraftaki depremler çok sürecek. En az 1 yıl daha sürmesi gerekir. Yine Malatya özelinde, orada çok fazla deprem oluyor. Anakolun, Doğu Anadolu’nun biraz üzerinde bir aktivite var orada. Bunlar da onu gösteriyor ve 4’ün üzerine çıkan çok sayıda depremler var. Dolayısıyla özellikle Malatya bundan çok kaygı duyuyor, çok tedirgin oluyor ‘Acaba bundan sonra daha büyük deprem gelir mi?’ diye. Bunu söylemek gerçekten zor. Çünkü anakola paralel başka fay zonları da var. Buranın durumu da öyle.

MUĞLA VE ÇEVRESİ İÇİN UYARI

Muğla bambaşka bir dünya. Türkiye’nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi Muğla ve çevresi. Çünkü bizim sınırlarımızın dışında Girit ve Rodos’ta büyük depremler olabiliyor. 8’in üzerine çıkabilir. Tarihsel dönem içerisinde 9 büyüklüğünde depremler bile var. Bizim sınırlarımızda olmamasına karşın bu bölgeyi etkileyebilir.

Muğla bambaşka bir dünya. Türkiye’nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi Muğla ve çevresi. Çünkü bizim sınırlarımızın dışında Girit ve Rodos’ta büyük depremler olabiliyor. 8’in üzerine çıkabilir. Tarihsel dönem içerisinde 9 büyüklüğünde depremler bile var. Bizim sınırlarımızda olmamasına karşın bu bölgeyi etkileyebilir.”

NACİ GÖRÜR’DEN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Naci Görür de depremlerle ilgili açıklamada bulundu. Prof. Dr. Görür “Dün ve bugün depremler oldu. Dünkü Malatya, Battalgazi’de 4,3 büyüklükte, diğeri Sulusaray Tokat’ta ve 4,1 büyüklükte. Malatya depremi muhtemelen Doğanşehir’den Yeşilyurt yakınlarından Malatya’ya uzanan bir fay üzerindedir. Bu fay MTA canlı fay haritası üzerinde yoktur. Bu fay bu aralar sıkça 4 mertebesinde deprem üretmektedir. Bugün Tokat’ta olan deprem, KAF’dan ayrılan ve GB istikametinde Anadolu levhası içerisine uzanan bir fay üzerindedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir