Odatv nabzını tuttu… Konu: Yeni Anayasa… Erdoğan çağrı yaptı… Kurtulmuş pas geçti… CHP neyi işaret etti… MHP’den sistem övgüsü… DEM 1921’e bağladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel oturum düzenledi. Özel oturuma TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlık etti. Her fırsatta yeni anayasa çağrısını dile getiren Kurtulmuş, 23 Nisan özel oturumunda da bu çağrısına devam etti. TBMM’nin en önemli ödevlerinden birinin, Cumhuriyet’in ikinci asrına yakışır yeni bir anayasa olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Kapsayıcı, kuşatıcı, demokrat ve sivil bir anayasa yapılması meselesi TBMM’nin öncelikli ödevlerinden birisidir.” dedi. Kurtulmuş ayrıca 23 Nisan haftasından sonra, yeni anayasayla ilgili görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde TBMM üyelerine büyük sorumluluk düştüğüne işaret eden TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Toplumun bütün kesimlerinin fikirlerinin en doğru şekilde dile getirilmesi için açık, şeffaf yürütülen bir süreci yönetmek de TBMM’nin ödevlerindendir. Bu çerçevede şunu bir kere daha ifade etmek isterim; TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş’un bugünkü konuşmasında yeni anayasa mesajı verirken 1921 Anayasası’na değinmedi. Daha önce 1921 Anayasasının temel alınabileceğini ifade eden Kurtulmuş, 2 Nisan’da katıldığı iftar programında “Aynen 1921 Anayasası’nda olduğu gibi Türkiye’nin katılımcı, güçlü bir anayasa yapma imkanı bu Meclis’te vardır.” demişti.

DEM PARTİ’DEN YENİ ANAYASA ÇIKIŞI
DEM Parti Eş Genel Başkanı Meclis’te düzenlenen 23 Nisan özel oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye’de 1924 Anayasası ile ‘tarihsel inkar’ ve farkılıkları yok sayma anlayışının hakim kılındığını ileri sürdü.

Hatimoğulları şu ifadeleri kullandı:
“1920 yılı öncesinde devrede olan tekçi siyasi anlayış, 1924 Anayasası ile yeni ulus devletin katı ve sistematik aklı haline dönüşmüştür. Tarihsel inkar, temel referanslarını ülkenin bütün farklılıklarını yok sayan 24 Anayasası’ndan almaktadır. Tek tip yurttaş yaratmak, merkeziyetçilik ve inkar konularında daha sonra yapılan bütün anayasalar maalesef 1924 Anayasası’nın kötü birer kopyası durumuna düşmüştür.
Bugün Türkiye toplumunun en temel ihtiyaçlarının başında demokratik bir anayasa gelmektedir. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında krizlerden çıkış yolu 1920 ruhuyla, 21’de yapılan toplumsal mutabakatın güncellenmesinden geçmektedir.

100 yıllık cumhuriyetin demokrasi krizinde İttihat ve Terakkicilerin, Hürriyet ve İtilafçıların sorumluluğu oldukça büyüktür. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında geçmişle yüzleşme, geleceğin demokratik inşası siyaset kurumunun temel görevleridir. Bu görev öncelikle bu meclisindir.”

MHP’DEN SİSTEM ÖVGÜSÜ
MHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay,yeni anayasa gündemine girmedi. Akçay, “Ankara’da açılan Meclis, yurdumuzun üstündeki kara bulutları dağıtmış, umutsuzluğu ve karamsarlığı silip atmıştır. 23 Nisan millet iradesinin devlet idaresine dönüştüğü gündür. Bu Meclis İstiklal savaşımızı yöneten ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Meclis’tir” dedi.

Akçay, Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle Türkiye’nin ‘kaybolan yılları’nı telafi ettiğini öne sürerek sözlerine son verdi.

CHP NEYİ İŞARET ETTİ
23 Nisan özel oturumunda konuşma yapan CHP lideri Özgür Özel’in yeni anayasa konusuna girmemesi dikkat çekti. Özel, sandık iradesine ve meclisin rolüne dikkat çekerek, “Meclis, seçilmiş milletvekillerinin hukukunu koruyamamıştır. Cumhuriyeti kuran bir Parlamentodan, seçilmiş milletvekilini koruyamayan bir Parlamentoya gelinmiş olması Meclisin güçsüzleştiğinin en önemli kanıtıdır” ifadelerini kullandı. Ancak konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Erdoğan’ın çağrısına yanıt verdi. HP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gelecek hafta görüşmeyi planladığını belirterek, “Kendilerinden randevu talep edeceğiz. Anayasa ile ilgili birtakım talepler ileteceğini söyledi, tabii ki TBMM müzakere zeminidir, her zaman liderler birbirleriyle konuşur.” dedi.
Özel, TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen özel oturumun ardından kuliste gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak dönüşünde yaptığı açıklamada, “Yenilikçi ve özgürlükçü anayasa konusunda CHP’nin destek vereceği inancındayım” ifadelerini kullandığının hatırlatılması üzerine Özel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün değişimden bahsediyor olmasının, CHP’nin siyasetin diline egemen olduğunu gösterdiğini” söyledi.

Özel, şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanı’yla önümüzdeki hafta görüşmeyi planlıyoruz, kendilerinden randevu talep edeceğiz. Anayasa ile ilgili birtakım talepler ileteceğini söyledi. Tabii ki TBMM müzakere zeminidir, her zaman liderler birbirleriyle konuşur. Meclis Başkanı da bir ziyaret yapacağını söyledi. Birisinin ‘anayasayı değiştirelim’ demesi için değiştireceğiniz anayasayı sonra ne yapacaksınız… Uymak için değiştireceksiniz değil mi? Geçen sefer değiştirilen anayasaya neden uymuyorsunuz? Bir anayasa, uymamak için değiştirilir mi? Eğer anayasayı değiştirecekseniz, önce uyduğunuzu görmemiz lazım.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamak, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak, birinci derece mahkemesine Anayasa Mahkemesini ezdirmek, Meclis’e birinci derece mahkemelerinden, Anayasa Mahkemesi kararının hilafında buyruk yollamak ve bunu uygulattırmak hangi anayasaya uymak? Anayasa ayaklar altında. O yüzden ikimiz de gündemlerimizi konuşacağız, elbette müzakereler, görüşmeler olur liderler arasında ama bir şey uymamak için değiştirilmez. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız önce mevcuduna uyun da onu görelim.”

ERDOĞAN’DAN ÖZEL’E YENİ ANAYASA ÇAĞRISI
Erdoğan, Irak dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken CHP lideri Özgür Özel’e yeni anayasa çağrısı yamıştı. Erdoğan, Özgür Özel’le görüşme sağlandığında yeni anayasa konusunu gündeme getireceklerini vurgulayan Erdoğan, “Sayın Özel’in bu ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz. Biz Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun en önemli köşe taşlarından biri olan yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili çalışmaktan, gayret etmekten geri durmayacağız” demişti.

Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ da konuyla ilgili konuştu. Özdağ şu ifadeleri kullandı: “Milli egemenliğimizin tescil ve ilan edildiği bu tarihi günde yeni anayasa ya da anayasa değişiklikleri ile gündeme boca edilen tartışmalar hakkında da birkaç kelam etmek istiyorum. 16 Nisan 2017 tarihinde siyasi, ekonomik ve en önemlisi hukuki çöküşümüzün ete kemiğe büründürülüp adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen başkanlık sisteminin yedinci yıl dönümü idrak ettik. Beşbin yıllık bir milletin, bin yıllık devlet geleneğinin 21. yüzyılda düşürüldüğü hali pür melalini son yedi yıldır acı bir şekilde yaşıyoruz ki bunun en büyük sebebinin de söz konusu anayasa değişikliği olduğunu biliyoruz. Ben buna Cumhuriyet tarihinin post modern fetret dönemi diyorum. Şimdi bu da yetmezmiş gibi yepyeni bir anayasa yapalım diyerek harekete geçildiğini görüyoruz. Esasen bunu ortaya atanların, sadece kendi siyasi ikballerine yol verecek bir düzenlemeyi yapmaktan öteye bir gayeleri olmadığını da biliyoruz lakin; Birilerini ikna etmek için ise pazarlıklar ve mavi boncuklu havuçları da ihmal etmeyeceklerdir. Kendi yaptıkları ve neredeyse üçte ikisini kendilerinin değiştirdiği mevcut anayasaya dahi uymayanların, yapacaklarını iddia ettikleri yeni anayasaya uyacaklarının garantisi nedir bana söyler misiniz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir