JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’dan stagflasyon uyarısı

ABD’li yatırım bankası JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, 1970’lerde ABD’yi zora sokan ekonomik sorunların tekrarlanmasından endişe duyduğunu aktardı.

Salı günü New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, 1970’li yıllardaki ekonomik sorunların tekrarlanma ihtimali olduğunu belirten Dimon, “O sorunlu on yılda ekonomi, düşük büyüme ve yüksek enflasyonun bir kombinasyonu olan stagflasyon tarafından kısıtlanmıştı” dedi.

Dimon konuşmasında, büyük miktarlardaki hükümet harcamaları ve Fed’in bilançosunu küçültme çabalarının yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna’da devam eden savaşlar ile bunların temel emtia piyasalarını, iş gücü hareketlerini ve jeopolitik ilişkileri bozma potansiyelini vurguladı.

Jeopolitik gerilimlerin varil başına yaklaşık 88 dolardan işlem gören petrol fiyatı üzerinde daha büyük bir etki yaratmamasına şaşırdığını söyleyen Dimon, enerji altyapısına yönelik saldırı risklerine dikkati çekerek, “Petrol fiyatlarının 120 dolar veya daha yüksek seviyelere geri dönmesi için çok fazla bir şeye gerek yok” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, piyasa temelleri göz önüne alındığında, Orta Doğu’daki gerilime bir ya da birden fazla büyük petrol üreticisi ülke direkt dahil olmadıkça petrol fiyatlarında çok yüksek bir artışın öngörülmediğini belirtti.
Ekonomik büyümenin birçok sorunun çözümünde anahtar rol oynadığını söyleyen Dimon, “Daha fazlasını ve daha iyisini yapmamız gerekiyor ve bu yüzden ekonomiyi büyütmemiz gerekiyor” diye konuştu.

JPMorgan CEO’su, 8 Nisan’da hissedarlara gönderdiği mektupta da ABD ekonomisine yönelik bir dizi risk konusunda uyarılarda bulunmuştu. Dimon, bu risklerin “piyasaların beklediğinden daha yapışkan enflasyon ve daha yüksek faiz oranlarına” yol açabileceğini belirtmişti.

ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan ayrıca yüksek faiz oranlarının kendileri için bile büyük zorluklar yarattığını gösteren ilk çeyrek sonuçlarını açıklamıştı. Bankanın net faiz geliri bir önceki çeyreğe göre beklenenden çok daha düşük gelmişti.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir