Hayatında ilk ve son kez çiçek açacak ve sonra ölecek:

Puja Alpleri hayatında ilk ve son kez çiçek çiçek açtı

Büyük Britanya’daki Birmingham’ın botanik bahçesinde puja alpleri çiçek açtı. Bu, çoğu insanın hayatında en iyi bir kez görebileceği çok nadir bir olaydır. “Safir kule” olarak da adlandırılan bu bitki için çiçeklenmesi, misyonunun yerine getirilmesi ve yaşam yolunun tamamlanması anlamına gelir.

Nadir bir bitki 20 yıl sonra ilk kez çiçek açtı

Safir kule bitkisi (Puya alpestris) Şili And Dağları’na özgüdür, çok yavaş büyür ve çiçek açması onlarca yıl sürebilir. Genellikle 2200 metreye kadar yükseklikteki dağlarda yetişen bromeliad familyasından ananasın uzak akrabasıdır. Ancak 20 yıl önce safir kulenin bir kopyası Birmingham Botanik Bahçesi koleksiyonuna girdi ve sera koşullarında kök salmayı başardı.

Artık botanikçiler puya çiçeklerinin birbiri ardına açmasını izlerken karışık duygular yaşıyor. Bir yandan safir kulenin çiçek açması, yirmi yıllık özenli bakımın hak ettiği bir ödüldür. Öte yandan alışılmadık metalik mavi renkteki bu çiçekler, bitkinin yakında öleceği anlamına geliyor. Puya alpine, ömrü boyunca yalnızca bir kez çiçek açarak tohum üreten monokarpik bir bitkidir. Serada doğal şartlarda çiçekleri tozlaştıracak sinek kuşları bulunmadığından botanikçiler bunu küçük bir fırça yardımıyla yapmaya çalışırlar.

Botanik bahçesinde kıdemli bahçıvan Alberto Trinco, “Her çiçek yalnızca birkaç gün yaşıyor, bu da bize doğaya yardım eli uzatmamız için sınırlı bir süre veriyor. Doğal tozlayıcıların eksikliği nedeniyle bunu manuel olarak yapmaya çalışacağız” dedi.

Alberto Trinco, “Yapay tozlaşmanın, bu muhteşem türün koleksiyonumuzda bulunmasını sağlamamıza olanak tanıyacağını ve böylece gelecek nesillerin gelip ona hayran kalacağını umuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir