Fransa 30 milyonda bir görünen altın sarısı ıstakozu tartışıyor

Kuzey Fransa’nın Pas-de-Calais iline bağlı Boulogne-sur-Mer kentindeki balıkçıların avladığı altın sarısı rengindeki ıstakoz bilim dünyasının gündemine oturdu.

30 milyonda bir görülen nadir ıstakoz balıkçılar tarafından geçtiğimiz ay avlandıktan sonra Etaples-sur-Mer’deki su ve deniz araştırmaları merkezine bağışlandı. ABD’li bilim insanları, Bir akvaryuma konulan altın sarısı ıstakozun üzerinde araştırma için Fransız yetkililerine DNA örneği talebinde bulundu.

BFMTV’yie konuşan Mareis Akvaryoloji Merkezi sorumlusu Arnaux Decaix, altın sarısı rengindeki ıstakozun 30 milyonda bir olasılıkta bulunabileceğini ve bu nedenle denizden gelen bu nadir türün akvaryumda koruma altına alındığını söyledi.

Sosyal medya kullanıcılarının ilgi odağı olan ıstakoz üzerinde araştırma konusunda çok sayıdaki bilim merkezi ve insanından talep alındığını söyleyen Decaix, “Uzmanlara göre, bu ıstakozun bulunma şansı 30 milyonda bir oluyor.

Boyutuna bakıldığında 11 santimetre. Istakozların ticari satış boyutu 9 santimetre olduğu göz önüne alındığında elimizdeki nadir türün yaklaşık 5 ila 6 yaşında olduğunu söyleyebiliriz. Bu da bir ıstakoz için genç olduğu anlamına geliyor” dedi.

Istakozun sarımtırak renginin genetik bir anomali ile ilişkilendirilebileceğini belirten Decaix. “Daha fazla astaksantin pigmenti ve daha az kabukluyanin proteini var, bu da normalde ona mavi rengi veriyor. Vahşi doğada yaşam beklentisi oldukça kısa çünkü yırtıcılardan daha zor saklanabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Decaix, Mart ayının başında avlanan ve konulduğu akvaryumda ziyaretçi akınına uğrayan altın sarısı renkli ıstakoza, bilim insanlarının ilgi odağı olması nedeniyle “Buzz” adını verdiğini söyledi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir