Erken emeklilik yasası meclise geliyor. Atmasyon değilse yancı gazete açıkladı

Emeklilere ilişkin mali destekler, indirimler ve gelirlerini artıracak tedbirlerin alınması amaçlanırken, memurların uzun süredir beklediği 3600 ek gösterge, tamamlayıcı emeklilik sistemi, İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikler, çalışma saatlerindeki yenilikler ve uzaktan ile esnek çalışma modellerinin de içerdiği bir sürü yasal düzenleme gündemde olacak

Bütün bu unsurların dışında özellikle erken emeklilik fırsatı tanıyacak çok önemli reformlar da masa da olacak. Özellikle esnafı yakından ilgilendiren SSK-Bağkur prim eşitliği, annelere sosyal güvence ve emeklilik fırsatı gibi konular belli bir takvim kapsamında ele alınacak. İşte önümüzdeki dönem TBMM gündemine gelecek erken emeklilik formüllerinden bazıları şu şekilde:

ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK: Emeklilik koşullarında SSK ile Bağ-Kur arasındaki farkı kapatacak ilk adım küçük esnaf için olacak. 1 milyona yakın basit usulde vergisine tabii tutulan küçük esnafın 9 bin gün olan Bağ-Kur prim şartı 7200 güne inecek.

Böylelikle esnaf 5 yıl yani 1800 gün daha az prim ödeyerek erken emekli olmuş olacak. Yapılan düzenlemeden faydalanacak küçük esnafın ’10 ve altı kişi çalıştıran’ olarak tanımlanabileceği aktarılıyor. Eğer söz konusu düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000’den 7200’e düşecek

TBMM’de önemli konular masaya yatırılacak. Aynı zamanda çoğu kişi erken emeklilik hakkına da sahip olabilecek.

Bu vesileyle EYT’li esnaf 7200 günü tamamladıklarında emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihi kapsamında belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65’e varan yaşı) tamamlaması şartı bulunuyor.

EV KADINLARINA AYLIK DESTEK: Ev kadınlarını sosyal güvencelere sahip olmaları için emekliliklerini desteklemek amacıyla yeni düzenleme olacak. Bu düzenlemede isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’i devlet tarafından ödenecek.

Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL 80 kuruş olarak hesaplanırken, söz konusu düzenlemenin başlamasıyla bu tutarın 2 bin 133 TL 60 kuruşunu devlet ödeyecek. Ev kadınları aylık 4 bin 267 TL 20 kuruş ödeyerek emekli olma hakkına sahip olacak.

ANNELERE YIPRANMA PAYI: Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına ilişkin esnetilmesine yönelik düzenleme olacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulama olması bekleniyor.

Bu modelin başlamasıyla, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim olacakken prim de eklenebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir