E-sigaralarla ilgili dikkat çekici araştırma: Akciğer kanseri riskini artırıyor

Güney Koreli araştırmacılar, sigarayı bırakmış 4,3 milyon kişiden alınan sağlık verilerini analiz etti ve e-sigaraya geçenlerin akciğer kanserinden ölme ihtimalinin, sigarayı bırakanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu buldu.

Bulgular, sigara içen kişileri akciğer hastalığını önlemek için elektronik sigara kullanmaya teşvik etmeyi içeren dünya çapındaki halk sağlığı girişimlerini sorguluyor.

Araştırmanın yazarı, Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer ve yoğun bakım tıbbı profesörü Dr. Yeon Wook Kim, sonuçların, e-sigara kullanmanın potansiyel zararlarının dikkate alınması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu söylenen birçok tütün içicisi, çok daha az kimyasal içeren cihazlara yöneldi.

Sigaralarda çoğu kansere neden olan 7.000’den fazla kimyasal madde bulunurken elektronik sigaraların 2.000 civarında kimyasal madde içerdiği düşünülüyor. E-sigaralar ayrıca tütün dumanındaki en zararlı elementlerden ikisi olarak kabul edilen katran veya karbon monoksit üretmiyor.

Ancak e-sigaralarla ilgili endişe, sıvı ve metal arasındaki kimyasal reaksiyonların arsenik, krom, nikel ve kurşun gibi toksik metallerin salınmasına yol açmasıdır.

Daha güncel araştırmalar da, bu metallerin akciğerlerde hırıltılı solunum, öksürük ve nefes darlığına neden olan iltihaplanma gibi çok sayıda olumsuz sağlık etkisi ile ilişkili olduğunu buldu.

E-SİGARAYA YÖNELENLERDE RİSK ARTTI

Araştırma için 2012-2014 ve 2018 Güney Kore Ulusal Sağlık Tarama programından elde edilen verilere bakıldı.

Katılımcılar sigara içme geçmişlerine ve e-sigaraya yönelip yönelmemelerine göre altı gruba ayrıldı.

Araştırmacılar 53.350 kişinin akciğer kanserine yakalandığını ve 6.350 kişinin bu hastalıktan öldüğünü tespit etti.

Beş veya daha fazla yıl önce sigarayı bırakan ve e-sigaraya yönelen eski sigara içicilerin, akciğer kanserine bağlı ölüm riski, e-sigara kullanmayan eski sigara içenlere göre iki kat daha fazlaydı.

Ek olarak, sigarayı beş yıldan daha kısa bir süre önce bırakan ve elektronik sigaraya başlayanların akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 23, akciğer kanserine bağlı ölüm riski ise yüzde 71 daha yüksekti.

Bulgulara dayanarak araştırmacılar, “Klinisyenler, akciğer kanseri riskini azaltmak için sigarayı bırakma müdahalelerini entegre ederken alternatif e-sigara kullanımının potansiyel zararlı etkilerini vurgulamalıdır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir