Diğer Sürücülere Selektörle Radar Uyarısı Yaptınız Mı? Para Cezası Adresine Her An Gelebilir!

Ramazan Bayramı tatilinde milyonlarca insanın şehirlerarası yolculuk yapması, trafik yoğunluğunun da artmasına neden oldu. Bu yoğunluğu kontrol altına almak ve kazaları önlemek için polis ekipleri aralıksız denetimler yaptı. Birçok noktada radar sistemi kuruldu.

Düzce’de de radar denetimleri sırasında ilginç bir durum yaşandı. Bazı sürücüler, karşı yönden gelen diğer sürücüleri radarın varlığı konusunda uyarmak için selektör yaptı. Bu durum polislerin dikkatini çekti ve radarın bulunduğu noktanın ilerisine ikinci bir denetim noktası kuruldu. Selektör yaparak radar konusunda uyaran araçlar bu ikinci noktada durduruldu ve 66 sürücüye 690’ar TL idari para cezası kesildi.

Bu durum, sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Bazı kullanıcılar polislerin uygulamasına tepki gösterirken, bazıları da sürücülerin selektör kullanarak birbirlerini uyarmasının doğal bir davranış olduğunu savundu.

Peki, selektör kullanarak radarın varlığını haber vermek yasal mı?

“PARA CEZASI KESİLEBİLİR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Can, “Sürücüler, birbirlerine burada radar uygulaması var diyerek, selektör yaparak haber veriyorlar. Bu bir tür yardımlaşma olarak algılanıyor toplumda ama bu selektörün, yani uzun farların yakılıp kapatılması şeklindeki eylem, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 127’nci maddesine aykırı. Bundan ötürü idari para cezası kesilebilir. Ama trafik polisinin ceza kestiği kanun maddesi 51’e 5 veya diğerleri ise bu usule aykırı olacaktır” dedi.

Dr. Can, “Kanunların koyulma amacı toplumsal düzeni sağlamaktır. Bu kanunlara dayalı olarak da toplumdaki devlete duyulan güven ve huzur ortamının da bozulmaması gerekir. O nedenle mevzuatta yazan maddenin doğrudan alınıp, belki kötü niyetli diyebiliriz, belki suiistimal edilerek diyebiliriz, toplum yararına aykırı bir şekilde kullanılmaması gerekir” şeklinde konuştu.

İTİRAZ EDİLİRSE KAZANILABİLİR

İdari para cezası yazılan sürücülerin emsal kararı da kullanarak itiraz etmeleri gerektiğini hatırlatan Dr. İbrahim Can, “Usulen öncelikle cezayı indirimli olarak süresi içerisinde ödemeleri ardından da Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz yoluna gitmeleri gerekiyor. Çok büyük bir ihtimale de bu itiraz kazanılır. Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nin 2014 yılında da bir emsal kararı var” ifadelerini kullandı.

“SELEKTÖR YAPMAYI, DENİZ FENERİ MANTIĞIYLA KULLANMAK DOĞRU DEĞİL”

SELEKTÖR NEREDE VE NASIL YAPILMALI?

Sosyal medyada gündeme gelen bu durum, akıllarda, doğru selektör kullanımına ilişkin soru işaretleri bıraktı. Karayolları Trafik Kanunu’nun ve diğer ilgili mevzuatın çeşitli maddelerinde yer alan araç farları kullanımı konusunda birçok sürücü doğru uygulama konusunda tereddüt yaşıyor. Bu durum sebebiyle sürücüler arasında ve sürücülerle görevliler arasında çeşitli anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir