Daha uzun yaşamanın sırrı açıklandı

İngiltere’den bilim insanları, bir fiziksel aktivite türü olarak merdiven çıkmanın kalp-damar hastalığı ve erken ölüm riskini azaltmada rol oynayıp oynamayacağını araştırdı.

Daha önce yapılan dokuz çalışmayı ve 35 ile 84 yaşları arasındaki yaklaşık 500 bin kişiyi kapsayan geniş bir analiz gerçekleştirdiler.

Çalışma popülasyonu hem sağlıklı katılımcılardan hem de daha önce kalp krizi veya kalp hastalığı öyküsü olanlardan oluşurken, çalışmalar merdiven sayısı ve tırmanma hızına bakılmaksızın dahil edildi.

Analiz, merdiven çıkmamaya kıyasla merdivenleri kullanmanın herhangi bir nedenden ölüm riskini yüzde 24 ve 14 yıl boyunca kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 39 azalttığını ortaya çıkardı.

DÖRT YETİŞKİNDEN BİRİ UYGULAMIYOR

Araştırmacılar, “Hareketsiz davranışlar ve buna bağlı sağlık riskleri giderek yaygınlaştıkça, kardiyovasküler riski azaltmak için erişilebilir ve pratik stratejileri keşfetme zorunluluğu da artıyor.”

“Bulgular, daha sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için işyerinde ve evde bile günlük aktivitelerin teşvik edilmesinin önemini vurguluyor” dedi.

Veriler, dünya çapında dört yetişkinden birden fazlasının önerilen fiziksel aktivite seviyelerini karşılamadığını gösteriyor.

East Anglia Üniversitesi’nden Dr. Sophie Paddock, “Merdivenleri veya asansörü kullanma seçeneğiniz varsa, merdivenleri tercih edin çünkü bu, kalbinize yardımcı olacaktır.”

“Kısa süreli fiziksel aktivite bile sağlık açısından faydalı etkilere sahiptir ve kısa süreli merdiven çıkma günlük rutinlere entegre edilebilecek ulaşılabilir bir hedef olmalıdır.”

“Bu sonuçlara dayanarak, insanları merdiven çıkmayı günlük yaşamlarına dahil etmeye teşvik edeceğiz.” dedi.

Bulgular, Yunanistan’da düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin Koruyucu Kardiyoloji konferansında sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir