Bu Afrika Köyünde İnsanlar Timsahların Üstüne Oturup Yatıyorlar

Timsahların bir tehdit olarak görülmesi bir yana, Bazoule ile mistik bir bağlantısı var
Bazoule, Burkina Faso: Timsahlar, hayvanlar alemindeki en ölümcül avcılardan biri olabilir, ancak Burkina Faso’nun küçük bir köyünde, korkunç sürüngenlerden birinin üzerinde oturan birini görmek alışılmadık bir durum değil.

Köyün sağladığı tavuklarla ziyafet çeken timsahın sadece birkaç metre uzağında bulunan Pierre Kabore, “Gençken timsahlara, onlarla birlikte suda yüzmeye falan alışmıştık” dedi.

“Artık her zaman onlara yaklaşıp üzerlerine oturabiliyoruz. Eğer cesaretin varsa sen de üzerlerine yalan söyleyebilirsin. Sorun yok, onlar kutsal timsahlar. Kimseye bir şey yapmazlar.”
Yerel göletini ‘kutsal’ timsahlarla mutlu bir şekilde paylaşan Burkina Faso’nun Bazoule köyündeki bir gölette 19 Mayıs 2018’de bir çocuk timsahın sırtında oturuyor
Yerel efsaneye göre yırtıcı hayvanlarla olan şaşırtıcı ilişkinin tarihi en azından 15. yüzyıla kadar uzanıyor.
Timsahlar kadınları halkın susuzluğunu giderebileceği gizli bir gölete götürene kadar köy, şiddetli bir kuraklığın pençesindeydi.

Kabore, “Köylüler sürüngenleri kutlamak ve onlara teşekkür etmek için bir parti düzenlediler.” dedi.
Koom Lakre olarak bilinen ve köylülerin fedakarlık yaptığı ve hayvanlardan sağlık, refah ve iyi bir hasat dileklerini yerine getirmelerini istedikleri bir kutlama hâlâ her yıl düzenlenmektedir.
Timsahların bir tehdit olarak görülmesi bir yana, Bazoule ile mistik bir bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Kabore, “Timsahlar atalarımızın ruhu olarak temsil ediliyor ve içlerinden biri öldüğünde sanki insanmış gibi gömülüyor, hatta cenaze töreni bile yapılıyor” dedi.
“Köyde bir felaket yaşanmak üzereyken bağırırlar. Yaşlılar çığlıkları yorumlamakla görevlendirilir ve ardından kötü şansın önlenmesi için dileklerde bulunurlar.”
İnsan ve timsah arasındaki alışılmadık temas, inanmayan turistleri kendi gözleriyle görmeleri için köye çekti.

Varışta gezginler, bir rehber tarafından bir çubuğa asılan ve ziyaretçilerin yaratıklarla poz verebilmesi için timsahları gölden çıkarmaya yönelik bir tavuk satın alabilirler.
Köyün sağladığı tavuklarla ziyafet çeken timsahın sadece birkaç metre uzağında bulunan Pierre Kabore, “Gençken timsahlara, onlarla birlikte suda yüzmeye falan alışmıştık”
Burkina Faso’ya büyükanne ve büyükbabasını ziyarete gelen genç Fransız Thomas Baspin, “Uzaktan izlemek güzeldi ama üzerinde oturmak biraz tuhaftı” dedi.
“Bunu yaptığıma mutluyum ama aynı zamanda bittiğine de mutluyum!” diye espri yaptı.
Turizm, yoksul köylüler için büyük bir gelir kaynağı haline geldi, ancak Burkina Faso’da üç yıldır devam eden cihatçı isyan bunun bedelini ödüyor.

Ouagadougou, en son Mart ayında cihatçıların askeri karargaha ve Fransız büyükelçiliğine saldırdığı sırada olmak üzere üç kez saldırıya uğradı.
Rehberlerden biri olan Raphael Kabore, “Yılda 10.000’den fazla ziyaretçimiz olabilir ancak şu anda 4.000 veya 5.000’den fazla ziyaretçimiz yok” dedi.
Küresel ısınmanın da etkisi olduğuna inanılıyor. Yağış seviyeleri her yıl azalıyor ve timsahların evi olan meşhur gölet küçülüyor. Ortadan kaybolduğunda sürüngenler bir kez daha insan dostlarını yeni bir su yuvasına mı yönlendirecekler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir