Bakan Tekin, Erdoğan’ın seçim vaadi yaptığı mülakatı savundu: Öğretmenin bilgisini ölçmek durumundayım

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarındaki en büyük tartışma konusu olan mülakat uygulamasını bir kez daha savundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaldırmayı seçim vaadi olarak sunduğu mülaakatlara ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, KPSS’nin alan bilgisi ölçme konusunda yetersiz olduğunu ifade edip mülakata ek olarak uygulamak istediği yeni yöntemi de duyurdu.

Bakan Tekin, TV100 yayınına katılarak ‘tarikatlarla protolol’den öğretmen atamalarına, müfredat değişikliğinden özel okullardaki fahiş fiyatlara kadar gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Tekin’in açıklamalarından satır başları şöyle:

‘MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİNİ TARTIŞMANIN ABSÜRT OLMADIĞI BİR DÖNEMDEYİZ: Müfredat dediğiniz şey kaç yılda bir değişmeli? En son müfredat değişikliği 2017 yılında kısmi müfredat değişikliği yapılmıştı onun öncesinde 2006 veya 2007’ydi dolayısıyla zaman olarak müfredat değişikliğini tartışmanın çok absürt olmadığı bir dönemi yaşıyoruz.

GÜNCEL GELİŞMELERİ ENTEGRE ETMEK ZORUNDAYIZ: Dünyanın hiçbir tarafında bizim kadar müfredat değişikliği yoğun bir şekilde tartışılmıyor. Güncel gelişmeleri müfredata entegre etmek zorundayız.

(“İdeolojik bir bakışla değiştirecek misiniz müfredatı? 2017 değişikliğinde evrimin okutulmamasıyla ilgili tartışmalar vardı” sorusu üzerine) Evrimin cevabını ayrı olarak veririm, bence ideolojik diyen arkadaşlar kesinlikle önyargılı yaklaşıyorlar.

‘TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAN BİR KUŞAK YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’: Milli Eğitim Bakanlığının bürokratik yapısı içerisinde rahat operasyonel hale dönüştürebileceğimiz değişiklikler yaptık. Bilgiyi azaltan beceri temelli ve bu becerileri yaparken toplumsal değerlerimize sahip çıkan bir kuşak yetiştirmeye çalışıyoruz.

‘MÜMKÜN OLAN EN FAZLA SAYIDA ATAMA YAPMAK İSTİYORUZ’: AK Parti iktidarı döneminde yaklaşık şu an 1 milyon 100 bin öğretmenimizin 799 bin 517’si atandı. Yüzde 75’ini biz atamışız. Sayın Cumhurbaşkanımız da biz de mümkün olan en fazla sayıda atama yapmak istiyoruz, atama da yapacağız.

Öğretmen atamalarını önümüzdeki hafta pazartesi günü kabine toplantısı olursa o gün açıklamış olacağız. Rakamda uzlaştık.

ÖZEL OKULLAR DA FAHİŞ FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKECEK’: Bizim yönetmeliğimizdeki yetkimiz öğrenci kayıt olduğu andan itibaren yıllık artışların ne olacağına biz karar veriyoruz. Depremin ve pandeminin yarattığı koşullarda yaşadıkları ekonomik koşullar sebebiyle özel okullar zor durumdaydılar. Bunu yaptığımızda özel okullar üzerinde yetkimiz olan kısımda onları sınırlandırıyoruz.

Kitap ücretleri veliler tarafından şikâyet konusuydu. Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız yönetmelikte özel okullarda devlet kitaplarının okutulmasını düşündük, ücretsiz bir şekilde dağıttığımız için.

‘STK OLMAYAN HİÇBİR YAPIYLA PROTOKOL İMZALAMADIK’: (Tarikat ve cemaatlerle protokoller) Bir imza töreninde kim kiminle imza atabilir? Israrlı bir biçimde cemaatlerle ve tarikatlarla protokol imzaladığımız söyleniyor ben de diyorum ki cemaat ya da tarikatla ben hukuken protokol imzalayamam zaten. Ben STK diyorum çünkü ben hukuk devletine inanan biriyim, hukuk devletinin kurallarına göre STK olarak tanımlanmış bir dernek, vakıfa benim Milli Eğitim Bakanı olarak ‘Siz STK olamazsınız’ deme hakkım ve inisiyatifim yok.

FETÖ konusunda toplum da kamu da ders çıkarıyor. Protokolünü yaptığımız kurumlar gerek protokollerimizin içeriğinde tedbirlerimizi zaten alıyoruz.

‘DENEME DERSİ ANLATTIRMAK İSTİYORUM’: Halihazırda öğretmen arkadaşlarımız atanırken KPSS sınavına giriyorlar ve KPSS sınavı 3 oturumdan oluşan bir sınav. Biz yaklaşık 130’a yakın branşta öğretmen ataması yapıyoruz. 130 branşın tamamı 2 sınava giriyor fakat ÖSYM sadece 18 branşa ilave olarak öğretmenlik alan bilgisi sınavı yapıyor. Bu büyük çoğunluk atandığı alanla ilgili bilgisini test ettiğimiz hiçbir şey yok burada. Ben atanacak öğretmenimizin alan bilgisini ölçmek durumundayım. Mülakatta yaptığımız şey bahsettiğimiz testlerde KPSS sıralamasına girdi ben diyorum ki üniversitelerde şu anda uygulanan bir model var bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçerken deneme dersi anlattırıyorlar. Ben de diyorum ki öğretmen arkadaşlarımıza deneme dersi anlattırmak istiyorum.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir