AB zirvesi kararlarına tepki; Hakan Fidan, Brüksel’deki dışişleri bakanları toplantısına katılmayacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, davet edildiği Belçika’da düzenlenecek olan Avrupa Birliği dışişleri bakanları gayriresmi toplantısına katılmayacağı öğrenildi.

Bakan Fidan’ın toplantıyla ilgili kararının, AB Devlet ve Hükûmet Başkanları Özel Zirvesi’nde Türkiye’yle ilgili alınan kararlardan sonra Brüksel’e karşı tepki göstermek için atılan ilk somut adımlardan biri olacağı düşünülüyor.

AB üye ülkelerinin liderleri, geçen hafta yapılan zirvede AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildiri’de bulunan Türkiye ile ilgili önerilerin ilk olarak AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) seviyesinde görüşülmesine karar verdi ve “AB-Türkiye işbirliğinin daha da gelişebilmesi için Kıbrıs’ta barış görüşmelerinin tekrar başlaması ve ilerleme kaydedilmesinin önemli olduğunu” vurguladı. Kararlar Ankara’da hayal kırıklığı yaratırken, metin “Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği Kıbrıs’a bağlandı” yorumlarına sebep oldu.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da, AB Komisyonu tarafından hazırlanan Ortak Bildiri’deki tavsiyelerle ilgili somut bir adım atılmaması konusunda eleştiride bulunulmuş, “Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir” denilmişti.

Açıklamada, “Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korumaktadır. Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB’nin önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız” ifadeleri öne çıkmıştı. Fidan’ın toplantıya katılmaması, Dışişleri’nin bu yönde aldığı kararın ilk uygulamalarından biri olacak.

AB Konseyi’nin dönem başkanı olan Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, şubat ayında yaptığı açıklamada Türkiye’nin bir aday ülke olarak 29-30 Nisan’da yapılacak toplantıya davet edileceğini duyurmuştu. Kararın açıklandığı basın toplantısında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin AB ile daha çok temas kurması gerektiğini belirtmişti.

Öte yandan bu toplantıda, AB tarafından “en büyük genişleme” olduğu için olumlu, Türkiye tarafından da “Güney Kıbrıs’ın AB’ye katıldığı genişleme olduğu için” ilişkilerdeki en büyük hayal kırıklıklarından biri olarak andığı 2004 genişlemesinin 20. yılı da kutlanacak. GKRY, 2004 yılında adayı tek bayrak altında birleştirecek Annan Planı’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin aksine reddetmişti.

GKRY, bu karara rağmen aynı yıl, Türkiye’nin üyelik müzakereleri devam ederken AB’ye üye yapıldı. Bu GKRY’nin Türkiye’ye karşı AB içinde, barış sürecinde de KKTC’ye karşı elini güçlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir