Yalanlar bayramda da durmak bilmedi


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 131 sayılı Dezenformasyon Bülteni’ni yayımladı. Bültende, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin ortaya atılan, “TÜİK’in yayımladığı vefat sayısı ile İçişleri Bakanlığının sayıları uyuşmuyor” iddiasının doğru olmadığı dile getirildi.

Bültende şu ifadelere yer verildi;

“14 Haziran 2024 tarihinde TÜİK tarafından yayımlanan bültende, 6 Şubat 2023 tarihli ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 45 bin 784 olarak açıklanmış olup ülkemiz vatandaşı olmayan kişiler istatistiğe dahil edilmemiştir. Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden toplam kişi sayısı 53 bin 537’dir. Açıklanan bu sayı içerisinde deprem anında ülkemizde çeşitli sebeplerle bulunan (geçici koruma, misafir, turist vs.) ve ikametgahı Türkiye olmayan kişiler de bulunmaktadır. Dolayısıyla depremde hayatını kaybedenlerin sayısı konusunda, İçişleri Bakanlığının verileri ve TÜİK’in açıkladığı istatistikler arasında herhangi bir uyuşmazlık söz konusu değildir.”

“BİR SÜRÜCÜ İLE JANDARMA PERSONELİ ARASINDAKİ TARTIŞMAYI GÖSTERDİĞİ” İDDİASI

Bültenin 2. maddesinde sosyal medya hesaplarından paylaşılan“Bir sürücü ile Jandarma personeli arasındaki tartışmayı gösterdiği” iddiasının doğru olmadığı kaydedildi.

Bültende şu ifadelere yer verildi;

“İddiaya konu görüntülerdeki şahsın Jandarma Genel Komutanlığı ile bir ilişkisi bulunmadığı ve görüntülerdeki olayın kurgu olduğu tespit edilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarının itibarını hedef almak maksadıyla yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz.”

“SÜMELA MANASTIRINDAKİ FRESK ZARAR GÖRDÜ” İDDİASI

Bültenin 3. maddesinde çeşitli haber siteleri ve sosyal mecralarda paylaşılan, “Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmasında fresk zarar gördü” iddiasının gerçek olmadığı belirtildi.

Konuyla ilgili bültende şu ifadelere yer verildi;

“İddiaya konu fotoğraflar 2012 yılında benzer iddialarla dolaşıma girmiş, iddialar üzerine arkeologların yaptığı incelemede fresklere 17’nci yüzyıldan bu yana dokunulmadığı belirlenmiştir. Sümela Manastırı, onaylanan projeler kapsamında kayalık alanlarda güçlendirme ve yapıların restorasyonunun yapılması amacıyla 22 Eylül 2015 tarihinde ziyarete kapatılmış, Şubat 2016’da restorasyonlar başlamıştır.

Çalışmaların önemli kısmının sona ermesiyle manastırın yüzde 65’lik bölüm 28 Temmuz 2020’de, iç avluyu kapsayan üçüncü etabı ise 1 Temmuz 2021 de ziyarete açılmıştır. Restorasyon kapsamında, iddiaya konu fresklere hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı

Müdürlüklerinden uzman restoratörlerce diğer bazı fresklerin mevcut durumları fotoğraflı çizimlerle belgelenmiş, ardından boyalardan örnekler alınarak tür analizi yapılmıştır. Bozulmaların nedenleri belirlenerek müdahale yöntemleri geliştirilmiştir. Son olarak elde edilen veriler yardımıyla özgün renkler ile canlandırma işlemi yapılmıştır. İddiaya konu fotoğrafların uzun yıllar benzer manipülasyon kampanyalarında kullanıldığı belirlenmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz”

“SURİYELİLER BAYRAM TATİLİ İÇİN SURİYE’YE GİTMEYE BAŞLADI” İDDİASI

Bültenin 4. maddesinde bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan bir fotoğraf ile ilgili “Suriyeliler bayram tatili için Suriye’ye gitmeye başladı” iddiasının doğru olmadığı kaydedildi.

Bültende konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi;

“Bahse konu fotoğrafın, 10 Haziran 2024 tarihinde, Cilvegözü sınır kapısından ülkelerine Gönüllü Geri Dönüş yapan Suriyelileri gösterdiği tespit
edilmiştir. Suriyelilere bayram izni verilmesi uygulaması, 2022 yılının Nisan ayında İçişleri Bakanlığının aldığı kararla sonlandırılmıştır. Şimdiye kadar ülkemizden Suriye’ye gönüllü geri dönüş yapanların sayısı 658 bin 463 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin gönüllü geri dönüşünü sağlamak için yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz.”

“TÜRKİYE’DE MAAŞ ALAN SURİYELİLER” İDDİASIYLA PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER

Bültenin son maddesinde sosyal medya platformları üzerinden “Türkiye’de maaş alan Suriyeliler” iddiasıyla paylaşılan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

Bültende konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Bahse konu görüntülerin Türkiye ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Görüntülerin geçtiğimiz ay sosyal medyada, “Irak’ta Şii Vakfı tarafından hazırlanan bir başvuru” iddiasıyla paylaşıldığı, ancak görüntülerdeki paranın İran Dinarı olduğu tespit edilmiştir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir