Washington Post çalışanları genel yayın yönetmenlerini geri gönderdi

Oksijen’de yer alan habere göre, Washington Post çalışanlarının CEO William Lewis ile bir derdi var. Üstelik bu derdi yine Washington Post’un birinci sayfasından ilan etmekten geri durmuyorlar.

Gazetenin sahibi milyarder Jeff Bezos’un geçen yıl sonunda göreve getirdiği Lewis, son olarak memleketi İngiltere’den tanıdığı Robert Winnett’ı Washington Post’un genel yayın yönetmenliğine getireceğini açıklamıştı. Ancak The New York Times ve The Guardian gibi başka gazetelerin yanı sıra bizzat Washington Post’un da yerden yere vurduğu Winnett’ın yolu bu hafta tıkandı.

Washington Post kendisiyle ilgili haberi birinci sayfasından “Robert Winnett genel yayın yönetmeni olmayacak” başlığıyla verdi.

Haber şöyle devam ediyor:

“Washington Post’un yayıncısı William Lewis tarafından işe alınan Winnett, çalıntı kayıtlara dayanan haberler de dahil olmak üzere İngiltere’deki çalışmaları hakkında sorularla karşı karşıla kaldı. Geçen cuma sabahı Washington Post çalışanlarına gönderilen bir şirket içi e-postaya göre, görevi kabul etmeyerek Daily Telegraph’ta kalacak.”

“TETİKÇİ GAZETECİYE PARA ÖDEDİ”

Kriz, geçen mayıs ayında Lewis’in Winnett kararını açıklamasıyla başlamıştı. Bunun üzerine genel yayın yönetmeni Sally Buzbee yıl sonunu beklemeden, 2 Haziran’da istifa etti.

Bu karardan kısa süre sonra, geçen pazar günü Washington Post yine uzun bir birinci sayfa haberinde Winnett’ın Daily Telegraph’a girmeden önce çalıştığı Sunday Times gazetesindeki haberler için bilgi almak amacıyla “yasadışı yöntemler kullandığını kabul eden itirafçı bir dolandırıcıyla” bağlantılarını ortaya çıkardı.

Haziran boyunca basında yer alan haberlerde Lewis’in kendi gazetesinden bir muhabiri, İngiltere’de uzun süredir devam eden ve Murdoch ailesinin de karıştığı telefon dinleme davasıyla ilgili haber yapmaktan caydırmaya çalıştığı belirtilmişti. Lewis iddiayı reddetti ama ardından NPR muhabiri David Folkenflik de Lewis’in kendisini özel bir röportaj karşılığında bu haberden vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını açıkladı.

Tepkilerin ardından bu hafta Lewis, sponsoru AlixPartners’dan gelen baskı sonucu eski halkla ilişkiler ve danışmanlık şirketinin müşterileri arasında düzenli bir yazışma aracına dönüşen e-bültenine son verdi.

Atanamayan yayın yönetmeni Winnett ile ilgili iddiaların temelinde ise Sunday Times döneminde yasadışı yollar kullanan John Ford ile yakın ilişkisi var.

Bu yollar arasında devlet kurumlarını ararken sahte kimlik kullanmak da sayılıyor.

Washington Post gazetecilerine göre Winnett ve Ford’un yaptığı şaibeli haberler arasında Leeds United futbol kulübünün satışı, eski Başbakan Tony Blair’in mali durumu ve İngiltere’nin en zenginlerinden bazılarının Mercedes-Benz’den 250 bin sterline yeni bir araç satın alma çabaları yer alıyor.

Ford, gazeteden “LEEDS” koduyla bir banka ödemesi de aldığını kabul etti.

PAUL MCCARTNEY’Yİ DE TAKİP ETMİŞ

Sahte kimlik kullanmak ve haber için para ödemek Amerikan medyasında etik kurallara aykırı bulunuyor.

Ford, hiçbir zaman resmi bir görev üstlenmediğini Sunday Times’tan yılda 40 bin sterlin kadar para aldığını, bunun karşılığında da sahte bir profille eski başbakanlar Tony Blair ve Gordon Brown da dahil olmak üzere önde gelen politikacıları, Paul McCartney gibi ünlüleri ve gizli dış istihbarat servisi MI6’in eski bir başkanını takip ettiğini kabul etti.

Blair’in otobiyografisinin bir kopyasını kitabın yayıncısından çalma girişiminde bulunduğu da belgelendi.

Lewis’ın kendisi de Şubat 2004’te Sunday Times için Manchester United Futbol Kulübü’ndeki iç yasal çekişmelerle ilgili bir haber yazdı. 2018’de bir online haber sitesi tarafından yayınlanan bir fatura, Ford’a “MANCHESTER” ile ilgili bir haber için ödeme yapıldığını gösteriyor.

YATININ YARI FİYATINA ALMIŞTI

Financial Times gazetesi de gazetede olanlar “Jeff Bezos medya patronluğunda bocalıyor” başlıklı bir yorum yazısında değerlendirdi. Gazetenin yazarı John Gapper şöyle dedi:

“Jeff Bezos bu hafta 500 milyon dolarlık yatı Koru ve nişanlısı Lauren Sánches ile çıktığı Mikonos tatilini yarıda kesip, zarar eden Washington Post’un tedirgin gazetecilerini teselli etmeye gitti. Amazon’un kurucusu Bezos ‘Will’in size söylediğini biliyorum ama bir kez de benden duyun istedim. Washington Post’un gazetecilik standartları ve etik kuralları değişmeyecek’ ifadelerini kullandı. Gazetedeki kargaşa sonrası Bezos’un destek verdiği isim önceleri Financial Times’ta çalışan ve The Daily Telegraph’ta editörlük yapmış Sir Will Lewis’ti. Bezos’un 2013 yılında yatının yarı parasına satın aldığı Washington Post’ta Lewis’in idareciliği mercek altında.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir