Üniversiteden çağrı: Kovid aşılarının yan etkileri ve ölümlerle ilgisi araştırılsın

Kovid aşılarının pandemi döneminde yaşanan ölümlerden kısmen sorumlu olabileceğini öne süren yeni bir araştırmaya göre, pandeminin ilk üç yılında Batı ülkelerinde üç milyondan fazla ölüm kaydedildi.

Amsterdam’daki Vrije Universiteit’in bu hafta başında BMJ Public Health dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2022 arasında 47 ülkede toplam 3.098.456 ölüm vakası bildirildi.

Araştırmaya göre, 2020 yılında salgının ilk yılında 1,03 milyondan fazla ölüm rapor edildi. Çalışmada belirtilen ön verilere göre, ilk aşıların uygulamaya konulduğu 2021 yılında 1,25 milyonun üzerinde ölüm vakası görüldü.

Kovid ile ilgili kısıtlamaların kaldırıldığı 2022’de ise 808.000’den fazla ölüm kaydedildi.

AŞILAR ÖLÜMLERİN HIZINI KESMEDİ

Araştırmaya göre, “Koruma tedbirlerinin ve Kovid-19 aşılarının uygulanmasına rağmen Batı dünyasında ölüm oranı üç yıl üst üste yüksek kaldı.”

Araştırmacılar, “benzeri görülmemiş” rakamların ciddi endişelere yol açtığını ve yetkililerin “sürekli yüksek ölüm oranlarının altında yatan nedenler” konusunda kapsamlı araştırmalar yapması gerektiğini söyledi.

“PANDEMİDEN SONRASI DA ARAŞTIRILMALI”

Araştırmacılar, “Pandemi sırasında, her Kovid-19 ölümünün önemli olduğu ve her yaşamın karantina önlemleri ve Kovid-19 aşılarıyla korunmayı hak ettiği politikacılar ve medya tarafından günlük olarak vurgulandı. Pandemi sonrasında da aynı ahlak geçerli olmalıdır” uyarısında bulundu.

AŞILARDAN SONRA CİDDİ ZARAR VE ÖLÜMLER

Yazarlar, aşıların alıcıları Kovid-19 nedeniyle ölüm veya ağır hastalıklardan koruması gerektiği halde “şüpheli” olumsuz olayların kaydedildiğine dikkat çekti. “Çeşitli resmi veritabanlarına” göre tıp uzmanlarının ve ilaç kullananların “aşılama sonrasında ciddi zarar ve ölümler” bildirdiklerini de eklediler.

ÖLÜM SEBEPLERİ TAM OLARAK NEYDİ?

Çalışma, ulusal istatistik kurumlarının kapsam ve kalite açısından farklılık göstermesi, koronavirüse yönelik test politikalarının eyaletten eyalete farklılık göstermesi ve “neyin Kovid-19’dan dolayı ölüm olarak nitelendirildiği konusunda herkesin hemfikir olmaması” nedeniyle sebepler arasında ayrım yapmanın “zorlayıcı” olduğu sonucuna vardı.

AŞILARIN YAN ETKİLERİ

Araştırmacılar ayrıca Kovid-19’a karşı aşılamayla bağlantılı yan etkilerin iskemik felç, akut koroner sendrom, beyin kanaması, kalp-damar hastalıkları, pıhtılaşma, kanamalar, mide-bağırsak olayları ve ölümcül kan pıhtılaşmasını içerdiğini kaydetti.

ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

Mayıs 2023’te Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüsün artık küresel bir sağlık acil durumu olmadığını ilan etti. Ancak dünya genelinde halen Kovid-19 vakaları ve takip eden ölümler bildirilmeye devam ediyor. Cenevre merkezli kurumun takip ettiği verilere göre, 19 Mayıs’tan önceki yedi gün içinde dünya çapında 36.014 vaka kaydedilirken bu sonuç, haftalık olarak 2.336 artışa işaret ediyor.

Russian Today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir