Türkiye’nin Pekin Büyükelçisinden akademik ve kültürel işbirliği çağrısı

Türkiye’nin Çin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Pekin’de düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu’nda Pekin Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu ile Pekin Lao Şı Edebiyat Akademisi’nde açıklamalarda bulundu.

Musa, Türkiye ile Çin arasındaki tarihi bağlara ve İpek Yolu üzerindeki uzun etkileşimlere atıfta bulunarak, “Türk ve Çin kültürleri asırlar boyunca ticaret, felsefe, sanat ve edebiyat yoluyla iç içe geçmiştir. Bu zengin mirası yeni nesillere aktarmak bizim sorumluluğumuzdur.” dedi.

İki ülkenin zengin edebiyat birikiminin kültürel alışverişe ve karşılıklı anlayışın derinleşmesine katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Musa, bu sayede Türk ve Çin halklarının tarihleri ve kültürleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirebileceklerini belirtti.

Musa ayrıca, Türkiye’de üniversitelerin ve araştırma enstitülerinin Çince öğretiminin yanı sıra Çin edebiyatı, felsefesi ve tarihi alanında geniş kapsamlı programlar sunduğuna dikkat çekti. Türkiye’de 10 üniversitede Çince öğretildiğini ve ortaöğretimde seçmeli ders olarak sunulduğunu aktardı.

Çin’de faaliyet gösteren 4 Konfüçyüs Enstitüsü ve 2021’de Pekin’de açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi gibi girişimlerin önemine değinen Musa, Türkiye ve Çin arasında akademik diyaloğun ve işbirliğinin önemini vurgulayarak düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversiteler arasında ortak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Kırmızı Kedi Yayınevi ile Pekin Lao Şı Edebiyat Akademisi arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Musa, bu tür anlaşmaların Türk ve Çin edebiyatının daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye ile Çin arasında edebiyat, kültür ve sanat alanında daha derin işbirliklerinin önünün açılmasını umduklarını dile getirerek konuşmasını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir