Türkiye’nin ilaç ithalatının yüzde 61,3’ü Avrupa’dan

Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre,Tüm Eczacı İşverenler Sendi kası (TEIS) ilaç ithalatına yönelik bir çalışma hazırladı.

Çalışmada, Türkiye’nin Avrupa’dan yoğunla şan ithalatına dikkat çekildi. 2023 itibariyle Türkiye’nin toplam ilaç ithalatının yüzde 61,3’ünün Avrupa ülkelerinden gerçekleştiği, en fazla ithalat artışının yüzde 53 ile Belçika’dan yapılan ithalatta olduğu kaydedildi.

TEİS Başkanı Nur ten Saydan, yerli ilaç kullanımı ve hekimlerce yazılmasının özendirilmesi yanında, ilaç reçetelerinin ticari isim yerine etken madde ile hazırlanması önerisini tekrarladı. İlaç Endüstrisi İşveren Sendi kası verilerinden yapılan çalışma da, Türkiye’nin en fazla ithalatı, Almanya, ABD ve Çin’den yaptığı, ihracatta ise Güney Kore, Macaris tan ve Gürcistan’a gerçekleştirdiği kaydedildi

2023’te ithalat 5 milyar 323 milyon dolar, ihracat ise 1 milyar 916 milyon dolar oldu. Çalışmada bazı ülkelerden yapılan ithalattaki hızı artışa dikkat çekildi. Genel ithalat artışı yüzde 8 olurken, Belçika’dan ithalat yüzde 53, ABD’den yüzde 48, İrlanda’dan yüzde 38 oranındaki artışa vurgu yapıldı. İthal ilaçlar içinde kan ürünleri, serum, aşı, toksin ürün ler ile kutu ilaçların ihracat içinde ki payının yüzde 93, ithalattaki payının ise yüzde 80 olduğu vurgulandı

TEŞVİK EDİLMELİ
TEİS Başkam Ecz. Nurten Saydan konuya yönelik yaptığı açıklama da, yerli ilaç üretimi ve kullanımı nın teşvikinin daha da geliştirilme sini isteyerek, “Reçetelerde etken madde yazılımına geçilerek, he kim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli. Aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da yerli ilacı kullanımı teşvik edilmelidir. AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üre timin desteklendiğini görmekteyiz. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı kendisine en uygun eşdeğer ilacı vermektedir. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda yerli üretim ilacı yaygınlaştırmak için reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmeli. Bu ilaç yoklu- ğunun da önüne geçecektir” dedi.

İHTİYACIN ÇOK ÜSTÜNDE ECZACILIK MEZUNU VAR
Nurten Saydan, eczacılık fakülteleri ve mezunlarının sayısının ülke ihtiyacının çok üstünde olduğunu da hatırlatarak, yerli ilaç sanayinin geliştirilmesinde ana etkenlerden olan AR-GE ihtiyacına dikkat çekti. Saydan, “Sadece konvasiyonel ilaçların değil gerçek manada tedaviye yenilik getiren ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesi için gerekli ekosistem oluş turulmalı. İvedilikle bu altyapının sağlanması adına atıl durumda olan eczacılık fakültelerinin bir kısmı araştırma ve geliştirmeye tahsis edilmeli” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir