SPK’dan Kripto Para Açıklaması Geldi: Tarih Verildi!

Türkiye’de kripto para piyasası yeni bir dönemece giriyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemeleri uygulamaya koyuyor. Bu düzenlemeler, hem yurt içi hem de yurt dışı merkezli kripto para borsalarını yakından ilgilendiriyor.

SPK kripto para hizmet sağlayıcılarını kayda alıyor

SPK, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, halihazırda faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 2 Ağustos 2024 tarihine kadar kendisine başvurmaları zorunluluğunu getirdi. Bu, Türkiye’de kripto piyasasını düzenleyen ilk resmi adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. SPK’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 02.08.2024 tarihine kadar, Ek/1 ve Ek/2’de yer alan bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11’inci maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını Kurulumuza yazılı olarak sunmaları zorunludur.

Bu açıklama, kripto para borsalarının SPK denetimine girerek faaliyetlerini yasal çerçevede sürdürmelerini zorunlu kılıyor. SPK’ya başvurmayan ya da gerekli şartları yerine getirmeyen kripto para borsaları ise faaliyetlerini sürdüremeyecek. SPK’nın düzenlemeleri, Türkiye’de kripto para piyasasının güvenilirliğini ve şeffaflığını artırmayı hedefliyor. Bu durum yatırımcıları koruyacak ve piyasaya istikrar getirmesi bekleniyor. Ancak düzenlemelerin kripto para borsalarını nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Binance, Türkiye’deki hizmetlerinde değişikliğe gitti

Düzenlemelerin yürürlüğe girdiği dönemde, önde gelen kripto borsalarından Binance, Türkiye’deki hizmetlerinde bazı değişiklikler yaptığını duyurdu. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere dün Binance, önümüzdeki 3 ay içinde platformundan Türkçe dil seçeneğini kademeli olarak kaldıracağını ve Türk kullanıcılarına yönelik tüm direkt pazarlama faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Binance, bu değişikliklerin platformun şeffaflığı ve düzenleyici uyumluluğu ile ilgili olduğunu belirtti. Ancak bu kararlar, Binance’ın Türkiye’den kademeli olarak çekilmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor. Türk kullanıcıların platformla etkileşiminin azalacağı düşünülüyor.

Binance, küresel çapta da sıkıntılar yaşıyor

Binance, ülkemizdeki gelişmelerden bağımsız olarak aslında küresel çapta bazı zorluklarla karşı karşıya. Coinbase gibi Binance da, ABD’de Bitcoin ve altcoin piyasasını düzenleyen sağlam bir yasal çerçeve oluşturulması için lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Fakat Binance, 2023 yılında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para borsalarına yönelik yaptırımlarından olumsuz etkilenen firmalardan biri oldu. Binance, kayıtlı bir aracı kurum olarak faaliyet göstermemek, şirket ve müşteri varlıklarını birbirine karıştırmak, müşteri fonlarını kötüye kullanmak ve kendi kripto paralarını piyasada manipüle etmekle suçlandı.

Geçen yıl CEO görevinden istifa eden kurucusu Changpeng “CZ” Zhao şu anda dört aylık hapis cezasıyla karşı karşıya. Anti-Kara Para Aklama (AML) kurallarını ihlal etmekle suçlanan Zhao, bu suçu kabul etti. Binance ayrıca, Nijerya’da yetkililerle sorun yaşıyor ve hizmetleri şu anda bu ülkede kısıtlanmış durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir