T24 Ekonomi
OECD’nin yayınladığı raporda, Latin Amerika ve Karayipler’de tütün vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi belirtildi. Vergilendirme politikalarının sağlık sorunlarını ve ekonomik yükleri hafifletebileceği vurgulanan raporda, tütün ürünlerinin satın alınabilirliğini azaltmak için tütün üzerindeki özel tüketim vergisi oranlarının artırılması ve enflasyona ve reel gelir artışına endekslenmesi ve tütün mamullerinden ÖTV dahil fiyat üzerinden KDV alınması gibi önerilerde bulunuldu.
OECD, Latin Amerika ve Karayipler’de (LAC) Tütünün Vergilendirmesi ile alakalı bir rapor yayımladı. Rapor, bölgedeki tütün vergilendirme uygulamalarını ele alıyor ve reform gerekliliğine dikkat çekiyor. OECD, bu raporla birlikte Latin Amerika ve Karayipler’de tütün vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerektiğini savunuyor. Raporda, bu tür reformların, bölgedeki sağlık sorunlarını azaltma ve ekonomik yükleri hafifletme potansiyeli taşıdığına inanıldığı vurgulanıyor.
Raporun konusunu, Latin Amerika ve Karayipler’de tütün kullanımı çok fazla ve bu nedenle de ölümler gerçekleşmesi oluşturuyor. Tütün vergilerinin temel amacının sigara içenlerin sigarayı azaltmasını ve bırakmasını sağlayacak şekilde tütün ürünlerinin fiyatını artırılması olduğu belirtilen raporda, bu vergi kaynaklı teşvikin etkili olması için tütün tüketim vergilerinin yeterince yüksek olması gerektiği vurgulanıyor.
Raporda, Latin Amerika ve Karayipler’de, sigaralar üzerindeki efektif vergi oranları, tütünün perakende fiyatının en az yüzde 75’i olan Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği vergi oranının altında kaldığı aktarılıyor. Raporda, LAC ülkeleri genelinde tütün vergisi reformunun temel öncelikleri belirtiliyor. Bunlar arasında şunlar yer alıyor:
“Satın alınabilirliğini azaltmak için tütün üzerindeki özel tüketim vergisi oranlarının artırılması”
“Tütün ürünlerinin satın alınabilirliğini azaltmak için tütün üzerindeki özel tüketim vergisi oranlarının artırılması ve enflasyona ve reel gelir artışına endekslenmesi.
Ad valorem tütün vergisi bileşeni olan ülkelerde, asgari vergi veya fiyat tabanı getirin ve ad valorem vergisini fabrika çıkış fiyatı yerine önerilen veya gerçek perakende fiyatı üzerinden alın. Tütün vergisi tabanının perakende fiyatıyla uyumlu olduğundan emin olmak için katma değer vergisi idaresinden bilgi kullanın.
Sigara içenlerin sigarayı azaltmak veya bırakmak yerine pahalı tütün ürünlerinden daha ucuz tütün ürünlerine geçmesini önlemek için, özellikle yüksek oranda ikame edilebilir tütün ürünleri arasında benzer bir vergi yükü elde etmek amacıyla, tüm tütün ürünlerine uygulanan ÖTV’lerin tasarımını uyumlu hale getirin.
Yeni çıkan tütün ve nikotin ürünlerinin satışının yasaklanmadığı yerlerde, özellikle gençler arasında kullanımını azaltmak için bunlara sigarayla aynı oranda vergi koyun.
Tütün vergisi politikasını tasarlarken tütün işletmelerinin stratejik tepkisini hesaba katın. Tütün vergisi artışlarının zaman içinde vergi öncesi ve perakende fiyatlar üzerindeki etkisini değerlendirin ve gerektiğinde ek vergi önlemleriyle takip edin.
Tütün mamullerine ÖTV dahil fiyat üzerinden KDV alınsın.
Tütün şirketlerine doğrudan ve dolaylı (vergi ve vergi dışı) sübvansiyonların sağlanmaması ve bu sübvansiyonların tütün vergisi politikalarının etkinliğini zayıflatmaması için Dünya Sağlık Örgütünün önerileri dikkate alınsın.”
“Sünnet, beden bütünlüğüne bir tehdit mi geleneğin vazgeçilmezi mi?” Yönetmen Ece Dizdar anlatıyor |
TIKLAYIN | TBMM Zabıt Ceridesi: 29 Teşrinievvel 1339 (Miladi 1929) Pazartesi günü TIKLAYIN | Arşiv fotoğraflarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı TIKLAYIN | Cumhuriyet’in ilk yıllarından arşiv fotoğrafları TIKLAYIN | Lozan Barış Antlaşması 101 yaşında: Türkiye Devleti 24 Temmuz 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’te kuruldu TIKLAYIN | Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı zaferle bitiren “Büyük Taarruz” 101 yaşında TIKLAYIN | Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; en büyük devrim 101 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilanıyla yapıldı |