Welcome to Our Website

Mehmet Tezkan: ‘Etki Ajanlığı’ yasasıyla muhalefeti susturmaya çalışacaklar

T24 Haber Merkezi

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, ‘Etki Ajanlığı’ yasasının belirsiz tanımları ve geniş uygulama alanıyla muhalifleri hedef alarak demokratik özgürlükleri bastırmayı amaçladığını vurguladı.

Tezkan, bugünkü köşesinde, Türkiye’de yürürlüğe giren 9. Yargı Paketi kapsamında sunulan “Etki Ajanlığı” maddesini eleştirdi. Tezkan, bu yeni suç türünün “devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine” hareket eden bireyleri hedef aldığını belirtti.

Tezkan, yasanın muğlak ifadeler içerdiğini ve bu durumun “istenilen yere çekilmesine” olanak tanıdığını ifade etti. Yazısında, “Savcıların kanıtlamasına gerek yok, talimat almadığını sen kanıtlamak zorundasın!” diyerek mevcut hukuk sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti. Ayrıca, “Devletin iç siyasal yararı ne demek?” sorusunu yönelterek yasanın belirsizliğini vurguladı.

Yasa metninde “devlet sözcüğünün yerine AKP’yi koyarak” yasanın daha açık olacağını söyleyen Tezkan, bunun “parti devleti anlayışını” yansıttığını savundu. “Yabancı devlet veya organizasyonun stratejik çıkarı doğrultusunda” ifadesinin sosyal medya paylaşımlarını ve çeşitli siyasi görüşleri haksız yere suçlamaya açık olduğunu belirtti.

Tezkan, yasanın geniş yorumlanarak, “Abdullah Öcalan’ın Meclis’e gelmesi” gibi durumların da suç kapsamında değerlendirilebileceğini ekledi. Ayrıca, “Gün gelir, Öcalan’ın umut hakkı ile bırakılmasına karşı çıkmak devletin iç siyasal çıkarları aleyhine sayılabilir!” diyerek yasanın potansiyel tehlikelerine dikkat çekti.

Tezkan bu yasanın Türkiye’yi “ılımlı otoriter rejimden sert otoriter rejime” taşıyacağını ve amacının “susturmak” olduğunu belirtti. “Anayasa, Öcalan davet gibi hamleler göz boyama, gündem saptırma, meşguliyet yaratma” şeklindeki ifadeleriyle, AKP’nin bu yasayla mevcut sorunları örtbas etmek istediğini iddia etti.

Yazının tamamını okumak için .


“Sünnet, beden bütünlüğüne bir tehdit mi geleneğin vazgeçilmezi mi?”

 Yönetmen Ece Dizdar anlatıyor




Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1929’da Cumhuriyet Bayramı geçit törenini izliyor

TIKLAYIN | TBMM Zabıt Ceridesi: 29 Teşrinievvel 1339 (Miladi 1929) Pazartesi günü

TIKLAYIN | Arşiv fotoğraflarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

TIKLAYIN | Cumhuriyet’in ilk yıllarından arşiv fotoğrafları

TIKLAYIN | Lozan Barış Antlaşması 101 yaşında: Türkiye Devleti 24 Temmuz 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’te kuruldu

TIKLAYIN | Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı zaferle bitiren “Büyük Taarruz” 101 yaşında

TIKLAYIN | Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; en büyük devrim 101 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilanıyla yapıldı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir