Kayseri’de 58 yıldır dokuduğu halılar ile 5 çocuk büyüttü

DHA

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Subaşı Mahallesi’nde doğan Gülten Ersan, 13 yaşında halı dokumacılığı yaparak çalışma hayatına atıldı. Bir süre sonra eşi Mehmet Ersan ile tanışan Gülten Ersan, evlilik kararı aldı.

Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü Ağırnas Mahallesi’ne taşınan Ersan, halı dokumacılığı yapmayı burada da sürdürdü.

“Dokuma parasıyla çocuklarımı okuttum”

Halı dokumacılığı yaparak evine katkı sağlayan Ersan, “5 çocuğumu büyütmek için tarlada çalıştım, halı dokudum. Eşime yardımcı oldum. Eşimle beraber çocuklarımızı büyüttük. Ondan sonra çocuklarımı evlendirmeye başladım. Böyle halı dokudum. Halı parasını aldım. Eşim çiftçilikten aldı. Bir gelirimiz yoktu.

Biz halı ile eşim de çiftçilik yaparak çocuklarımı evlendirip büyüttüm. Fazla okumadılar. Çocuklarım ortaokul, lise ve üniversiteden sonra ayrıldılar. Okumalarını isterdim. Onları dershaneye gönderecek kadar imkanımız yoktu.” diye konuştu.

“Çocuklarımızın geleceğini sağladık”

Yaşadıklarını anlatan Gülten Ersan, “Biz zorluklarla büyüttük ama çocuklarım beni hiç üzmediler. Halıyı büyüklerimiz dokurdu. Onların yanında oturarak, bakarak, dokuyarak öğrendik. İsmail amcanın halısını dokudum. Bize yardımcı oldu. Halısını çekmesek de daralıp geldiğimizde bize yardımcı oldu.

Kış gelince gelip halısını dokurduk. Halıdan kazandığımız para ile yağ, şeker, evimizin her mutfak eşyasını almaya çalışırdık. Çocuklarımıza da çeyiz alırdık. Dokuduğum halılarla çocuklarıma çeyiz alırdım. Eksiklerini yapardım. Her halı çıkarttığımda ve eşim çiftçilikten parasını aldığında bir altın yaptırıp, köşeye koyardık. Çocuklarımızın geleceğini sağladık. Onlara yardımcı olduk. Onlar da bize yardımcı oldular.” ifadelerini kullandı.

“Sanatımız yerde kalmasın”

Eskiden yaşadığı köyde çok fazla pazar ve market olmadığını söyleyen Gülten Ersan, “Kendi imkanlarımızla Kayseri’ye gideceğiz. O zaman köyde oturuyorduk. Oradan paramız varsa bir şeyler alabilirdik. Kocamıza da ‘evimizde şu yok, bu yok’ diyemezdik. Çünkü kocamızda da yok para. Ne yapalım? Halı dokuyalım. Hemen bir halı çekeriz. Eksiklerimizi alırız. Çocuklarımızın eksiğini alırız. Okul kitaplarını alırız. Kıyafetlerini alırdık.

Gençlerimiz halı dokusun. Bu bir sanat. Sanatımız yerde kalmasın. Gençler okudukları için halıya oturmak istemiyorlar. Bir yerlere girip çalışıyorlar. Bu yüzden halı dokuma geriledi. Sanatımızın hiçbir zaman yerde kalmasını istemiyoruz. Sanatımız her zaman yürüsün ve ünlensin. Biz kadınlar olarak kardeşlerimizi, çocuklarımızı, kızlarımızı buraya davet ediyoruz. Gelip halımızı dokusunlar.” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir