Julian Assange serbest bırakıldı

Belki de bu haftanın en önemli olayı WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın, ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında hapishaneden serbest kalması. Assange, Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğini kabul etti. WikiLeaks, Assange’ın Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldığını ve Stansted Havalimanı’ndan uçağa binerken çekilen bir video ile duyurdu. Assange, ABD’nin Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede 26 Haziran’da savunma anlaşmasını sonuçlandırmak üzere mahkemeye çıkacak.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan elde edilen bir mektuba göre, Assange, “ABD’nin ulusal savunmasına ilişkin gizli bilgileri yasa dışı bir şekilde elde etmek ve yaymak için komplo kurduğunu” kabul ediyor. Mahkeme sürecinin ardından vatandaşlık hakkı bulunan Avustralya’ya dönecek. CBS News’e göre, Adalet Bakanlığı savcıları Assange için 62 aylık bir ceza önerdi. Assange’ın İngiltere’de beş yıldan fazla süre hapiste kalmış olması nedeniyle ABD’de ek süre yatmayacak.

Assange, WikiLeaks’in baş editörü olduğu dönemde, eski Ordu istihbarat subayı Chelsea Manning tarafından sağlanan ve ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarına ilişkin gizli bilgileri yayınlamıştı. 2010 yılında İsveç, iki kadının cinsel saldırı iddiaları üzerine Assange için bir tutuklama emri çıkardı. İsveçli yetkililer 2017’de bu soruşturmayı kapattı.

Assange, tutuklama emrine karşı yaptığı itirazı kaybettikten sonra Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı ve burada yedi yıl yaşadı. Ekvador Devlet Başkanı Lenín Moreno, Assange’ın sığınmasının “sürdürülemez ve artık geçerli olmadığını” ve “saygısız ve saldırgan davranışlar sergilediğini” belirterek sığınma hakkını iptal etti. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, elçilikten çıkardığı Assange’ı ABD’nin talebi üzerine tutukladı.

WikiLeaks, Assange’ın Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinde 1.901 gün geçirdikten sonra serbest bırakıldığını duyurdu. Örgüt, “basın özgürlüğü savunucuları, milletvekilleri ve siyasi liderler” tarafından yürütülen “küresel kampanyanın”, ABD Adalet Bakanlığı ile uzun süreli müzakerelerin yolunu açtığını ve bu savunma anlaşmasına olanak sağladığını belirtti.

Julian Assange, ABD’nin gizli belgelerini yayınladığı gerekçesiyle suçlandığı için hapse girmişti. 2010 yılında, eski Ordu istihbarat subayı Chelsea Manning tarafından sağlanan ve ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarına ilişkin gizli bilgileri WikiLeaks aracılığıyla kamuoyuna açıkladı. Bu eylemleri nedeniyle ABD, Assange’ı Casusluk Yasası’nı ihlal etmekle suçlanmıştı.

Ayrıca, aynı yıl İsveç, iki kadının cinsel saldırı iddiaları üzerine Assange için bir tutuklama emri çıkardı. Bu suçlamalarla yüzleşmekten kaçınmak için Assange, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı ve yedi yıl boyunca burada yaşadı. 2019’da Ekvador, Assange’ın sığınma hakkını iptal etti ve İngiliz polisi tarafından büyükelçilikten çıkarılarak tutuklandı.

Assange, İngiltere’de gözaltında tutulduğu süre boyunca ABD’nin iade talepleriyle karşı karşıya kaldı. ABD’de yargılanması durumunda ağır cezalarla karşılaşma olasılığı nedeniyle uzun süre hapiste kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir