İşte AKP’nin Vergi Paketinin Son Hâli! Serbest Mesleklere Peşin Vergi, Borsada Düzenleme, Kira Ödemeleri…

Ekonomim.com yazarı Abdullah Tolu, AKP’nin yeni vergi paketinin son taslağına ulaştı. Yeni düzenlemeler ilk kabine toplantısında ele alınacak ve ardından TBMM’ye sevk edilecek.

PEŞİN VERGİ…

Hazırlanan Torba Yasa teklifinde, Türkiye’deki şirketler için Asgari Kurumlar Vergisi geliyor. Bu vergi, kurum kazancının yüzde 10’u veya beyan edilen hasılatın yüzde 2’si üzerinden hesaplanacak.

Ayrıca, ticari kazanç ve serbest meslek kazançları için Asgari Gelir Vergisi getiriliyor. Bu mükellefler, beyan ettikleri vergiye tabi kazançlarının hasılatlarının yüzde 5’inden az olması durumunda, aradaki fark üzerinden vergi ödeyecek. Bir diğer anlamı ile serbest meslek erbapları peşin vergi ödeyecek.

Doktor, avukat, diş hekimi gibi serbest meslek sahiplerinden, hasılat kontrolü sırasında tespit edilen kazançlarının yüzde 20’den fazla fark göstermesi halinde izah istenecek ve yeterli görülmeyen açıklamalar durumunda tarhiyat yapılacak. Çok uluslu şirketler için Küresel Asgari Kurumlar Vergisi yüzde 15 olarak uygulanacak.

TAPUDA GERÇEK BEDELE GEÇİŞ ÖNERİSİ KALKTI

Torba Yasa teklifinde gayrimenkullerle ilgili bazı düzenlemeler yer almadı. 5 yıl elde bulundurma süresi ve konut kira istisnasının kaldırılması tekliften çıkarıldı. Tapuda gerçek bedele geçiş önerisi de yer almadı.

BORSADA KAZANÇ VERGİSİ

Borsa kazançlarının vergilendirilmesi sonbahara bırakıldı. Ancak, GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu getirildi. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. İştirak hissesi satış kazancı istisnası ve KDV istisnası kaldırıldı. İndirilecek KDV’nin 5 takvim yılı içinde giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak vergi incelemesi yapılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI HER YIL ARTIRILACAK

Serbest bölge kazanç istisnası sadece ihracat kazançlarıyla sınırlı olacak. Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) proje kazançlarının kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı. Yurt dışı çıkış harcı tutarı artırılıyor ve her yıl yeniden değerleme oranında güncellenecek.

ENGELLİNİN ARAÇ ALIMINDA 10 YILLIK SÜRE

Malûl ve engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnasının süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.İstisna ile alınan araçları mirasçı veya hak sahibi 10 yıl içinde satarsa zamanında alınmayan ÖTV alınacak.

SADECE VERGİ CEZALARINDA UZLAŞMA

Uzlaşmada vergi aslı kapsamdan çıkarılıyor, sadece cezalarda uzlaşma olacak. Kurumlar Vergisinde tevkifat yoluyla vergilemenin kapsamı genişletiliyor. E-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleşen satışlardan yüzde 15 tevkifat yapılması ve KDV’de kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kurumlar vergisi tevkifatı yapılması planlanıyor. “Özel gider harcama bildirimi” tekliften çıkarıldı.

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI! ELDEN KİRA, FATURA KESMEME…

  • Kayıt dışı faaliyet gösterene artırımlı ceza geliyor. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat; verginin 3 katı olarak kesilen cezalarda 4,5 kat olarak uygulanacak.
  • Başkasına ait pos cihazını kullanana her bir tespit için bilanço esasına göre defter tutanlara 90 bin, işletme hesabında defter tutanlara 45 bin TL ceza kesilecek.
  • Başkalarının IBAN’ını kullanan ve kullandırana asgari 30 bin TL, azami 20 milyon TL olmak üzere işleme konu tutarın %10’u nispetinde, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek.
  • Fatura düzenlemeyenlere 1. tespitte asgari 30 bin TL olmak üzere faturaya yazılması gereken meblağın %30’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu şekilde kesilen cezaların toplamı 1 yılda 10 milyon TL’yi aşamayacak.
  • Vergi Usul Kanunundaki belgeler yerine başka belge düzenleyenlere asgari 20 bin TL olmak üzere fatura tutarının yüzde 20’si oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. 1 yılda kesilecek cezaların toplamı 10 milyon TL’yi aşamayacak.
  • Ödemelerde banka ve finas kurumu zorunluluğuna uymayanlara 25 bin TL’den az olmamak üzere ödeme tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.
  • Kira ödemelerinin elden yapıldığının tespit edilmesi halinde, 6 bin 500 TL’den az olmamak üzere kira bedelinin yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. 1 yılda kesilecek cezaların toplamı 20 milyon TL’yi aşamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir