Welcome to Our Website

İnanılmaz sahtekarlık: 90 TL lik yağı 350 TL ye sattılar

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı son listede bazı firmaların temel gıda ürünlerine insan sağlığını hiçe sayarak katkı maddeleri eklediği ortaya çıktı. Ayçiçek yağının içine gıda boyası karıştırıp zeytinyağı olarak satan firmalar vatandaşları şoke etti. Köfte, yoğurt, süzme bal, zeytinyağı gibi ürünlerde yapılan sahtecilik vakaları dikkat çekti.

SAHTE ÜRÜNLER LİSTESİ GENİŞLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici sağlığını tehlikeye atan gıdaları ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlığın son açıklamasında 109 firma sağlığı tehdit eden ürünlerle, 703 firma ise hileli ürünlerle listeye girdi. Köfte, yoğurt, sıvı yağ ve sumak gibi ürünlerde yapılan hileler gündem yarattı.

YOĞURTTA NİŞASTA VE NATAMİSİN TEHLİKESİ

Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Yoğurda eklenen nişasta ile ürünün kıvamı ve yoğunluğu artırılıyor, ancak mevzuata aykırı bu işlem hijyen şüphesini beraberinde getiriyor” dedi. Yoğurda konulan natamisin ile ilgili de uyarıda bulunan Sırma, bu katkının yasal olmadığını belirtti.

KÖFTEYE SOYA EKLENİYOR

Soya eklenmiş köfteler, tüketiciye kırmızı et yerine protein değeri düşük alternatiflerle sunuluyor. Bu tür sahtecilik, vatandaşı maddi olarak yanıltan bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

‘90 LİRALIK YAĞI 350 TL’YE SATIYORLAR’

Ayçiçek yağını zeytinyağı olarak pazarlayan firmalar, yeşil boya ile yağın rengini değiştirdi ve fiyatını yaklaşık dört katına çıkardı. Vatandaşlara 350 TL’den satılan bu sahte zeytinyağlarının iç yüzü deşifre edildi.

‘SADE YAĞA İNEK SÜTÜ YAĞI EKLEMİŞLER’

Sade yağda yapılan sahteciliği değerlendiren Sırma, “Sade yağ gibi kaliteli yağların içine inek sütü yağı eklenerek maliyet düşürülüyor. Bu tür uygulamalar, vatandaşı kalite açısından yanıltıyor” diye ekledi.

ŞÜPHELİ ÜRÜNLER NASIL ANLAŞILIR?

Gözle fark edilemeyen katkılar nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtiliyor. Beyaz bir tabağa yağı dökerek farklı renk ve yoğunluklar gözlemlenebilir. Etiketsiz ve tanımsız ürünlerden kaçınılması gerektiği uyarısı yapılıyor.

ALO 174 İHBAR HATTI’NA ŞİKAYET EDİN

Vatandaşların sahte veya şüpheli ürünleri tespit ettiklerinde ALO 174 İhbar Hattı’na bildirimde bulunmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi üzerinden ürünlerin kayıt numaraları kontrol edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir