Dağıtım şirketleri kazançta, vatandaş mağdur

Asgari ücrete ara zam beklenirken, iktidarın elektriğe yaptığı yüzde 38 zam dikkatleri çekti. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak zam, haziran ayı enflasyonuna etki etmeyecek ve emekli maaş artışlarına dahil edilmeyecek.

TIKLAYIN – EPDK açıkladı: Elektriğe yüzde 38 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artışı zammın gerekçesi olarak gösterdi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise, yapılan zammın özellikle dağıtım şirketlerine yaradığını belirtti. EMO’nun incelemelerine göre, konutlar için perakende enerji bedelinin artışı yüzde 2,5 ile sınırlı kalırken, dağıtım bedeline yüzde 58,9 zam yapıldı.

Faturalar ağırlaşıyor

EMO’nun hesaplamalarına göre, dört kişilik bir aile, aylık 230 kWh elektrik tüketimi için ödeyeceği miktarı 345,4 TL’den 476,6 TL’ye çıkaracak. Bu zamla birlikte, faturaların yüzde 23,8’i enerji bedelinden, yüzde 65,9’u ise dağıtım bedelinden oluşacak.

Dağıtım bedeli neden bu kadar yüksek?

BirGün’ün aktardığına göre, EMO Yönetim Kurulu, “Enerji üretim maliyetlerinde ciddi bir artış olmadığını herkes biliyor. Yapılan zam, aslında dağıtım bedeli kaynaklıdır. Bu, 50 kuruşun altında temin edilen birim elektriğin 1,36 TL’ye tüketiciye ulaştırılması, ekonomik bir gerçekle uyuşmuyor” dedi.

TIKLAYIN – Özdağ, Sancar ve Emir’den elektrik zammı tepkisi!

Tüketiciyi Koruma Derneği tepkili

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal da zamlara tepki gösterdi: “Maaş ve emekli zamlarını yapmamak için direnenler, sermaye talep edince yağmur gibi zam yağdırıyor.” Koçal, özelleştirmelerden ve tüketim ekonomisinden dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Elektrik özelleştirmeleri devlete ve vatandaşa yük getirdi ve getirmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir