BSH Acil Durum ve Güvenlik Birimi’nin ise tek kadın itfaiyecisi Selin Özel kızlara örnek olmak istiyor

Necla DALAN

Selin Özel, Türkiye’nin sayılı kadın itfaiyecilerinden… Özel, BSH Ev Aletleri Türkiye’nin Çerkezköy yerleşkesinde bulunan BSH Acil Durum ve Güvenlik Birimi’nin ise tek kadın itfaiyecisi. Özel, hikayesini şirketin sosyal iş ağında anlattı.

“Hayatım boyunca insanların yaşamına dokunabilmeyi hedefledim” diyen Özel, bu nedenle ilk üniversitesinde sağlık bölümünü okumuş. Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde çalışmış. “Daha çok insanın hayatına dokunmam gerektiğini düşünerek hastaneyle olan anlaşmamı ilk yardım eğitmenliğine dönüştürdüm” diyen Özel, şöyle devam ediyor: “Eğitim alan katılımcılarımızdan olumlu geri dönüşler geldikçe motivasyonum, verdiğim eğitimlere olan inancım ve özverili çalışmam daha da arttı. Daha fazlasını yapmalıydım. Her zaman yapılacak daha fazla şey, ileriye gidilecek daha iyi bir yol olduğunu düşünürüm. Bu nedenle Çorlu AFAD’da gönüllü oldum ve orada da ilk yardım eğitimi vermeye devam ettim. Bu arada kendimi geliştirmeye devam etmeliyim diyerek ön lisans eğitimine başladım. Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü’nü bitirdim. Saha, kurtarma ve müdahale eğitimlerimin üzerine eklemeler yaptım. İtfaiyecilik, kalbimin bir yerinde her zaman vardı.”

STAJ YAPTIĞI YERDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

BSH Çerkezköy Çamaşır Fabrikası’nda çalışırken bir yandan da ikinci üniversitesi olan Acil Durum ve Afet Yönetimi’nde okuyan Selin Özel, bölümün zorunlu stajını BSH İtfaiyesi’nde yapmış. Staj sırasında temel yanma ve yangın bilgileri, yangınla müdahale ekipmanları ve yöntemleri, yangına karşı önlemler, kaza-kırım ekipmanları, hasta-yaralı kurtarma, itfaiye araçlarını mücadele ve müdahale anında kullanma gibi eğitimler almış. Sonrasında yöneticileriyle konuşarak BSH İtfaiyesi’nde itfaiyeci olarak çalışmak istediğimi bildirmiş. Özel, “Ve onların da desteği ile gururla itfaiyeci oldum. Bu vesile ile bana çalışırken hayalimdeki mesleğin eğitimini de alma ve icra etme fırsatını, desteğini ve esnekliğini sağlayan yöneticilerime, şirketime çok teşekkür ederim” diyor.

“İŞİMİZ YANGININ HİÇ ÇIKMAMASINI SAĞLAMAK”

Kamuoyunda ‘itfaiyeci’ denince hemen ve doğal olarak akla yangınları söndürmek için var olan bir iş, alevler, yanan mekanlar ya da objeler geldiğine değinen Özel, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Aslında itfaiyeciler, öncelikle yangının çıkmasını önlemeye veya ilk müdahale aşamasını geçmeden söndürebilme kapasitesinin güçlü olmasını sağlamaya gayret ediyorlar. Yani bizim asıl ve en önemli görevimiz, yangını söndürmekten de öte hiç çıkmamasını sağlayacak şekilde proaktif koşulları sağlamak. İtfaiyecilik fedakârlık ve cesaret isteyen bir meslek. BSH Çerkezköy yerleşkesinde yapılan tüm sıcak işler için kontrolleri biz gerçekleştiriyor, izinleri veriyor, dış depolarımızdaki yangına müdahale ekipmanlarını düzenli olarak denetliyor ve takip ediyoruz. Bunların dışında hayvan kurtarma, aküsü biten araçlara takviye, ağaç devrilmesi veya karda kalan araçların çekilmesi gibi acil yaşamsal olaylara da destek veriyoruz. Gerek yangına ileri müdahale gerekse de su baskını, dış alanda kimyasal döküntü vb. gibi profesyonel müdahale gerektiren durumlarda da her zaman hazırız.”

“GENÇ KIZLARA ROL MODEL OLMAK İSTERİM”

Selin Özel, “İtfaiyeci olduğunuzu duyunca insanların tepkisi ne oluyor” sorusuna da şu yanıtı veriyor:

“Mesleğe ilk başladığımda ve aslında hala kadın itfaiyeci gören insanlarla karşılaştığımda şu tepkiyi alıyorum; ‘Kadın itfaiyeci, harika görünüyorsun’ Yıllar içinde tabii ki mesafe kat edildi. Kadınların farklı mesleklerde çalışmasına biraz daha fazla alışıldı. Ancak bu beni etkilemedi. Ben her zaman üniformamı gururla taşıdım. Taşımaya da devam edeceğim. Toplumda herkesin algısı maalesef aynı değil. Hala yadırgayanlar oluyor. Ama şunu çok iyi biliyorum ki bir kadın isterse her şeyi başarır. Bunun için geriye bakmamak, olumsuz yorumlara takılmamak gerekiyor. Her şeyden önce sabırlı olmalı, daima ileri odaklanmalı, hedeflerinizi belirlemeli, kendinize inanmalı, olumsuz düşüncelere ve konuşmalara izin vermemelisiniz. Fırsat eşitliği, cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konusunda BSH gibi bir şirkette çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Cinsiyetçiliğin ve fırsat eşitsizliğinin sona erdiği bir dünyada yaşamak, tüm kadınların hayali olmalı diye düşünüyorum. Kendimi itfaiyecilik alanında daha da geliştirerek genç kızlara ve kadınlara ilham veren bir rol model olmayı çok isterim. Bu söyleşiye evet dememin sebebi de bu. Umarım çok kişi okur ve genç kızların meslek hayallerine “itfaiyecilik” de eklenir.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir