Araştırmacılar uzun yıllardır, ilk çocuğunu kucağına alan erkeklerin beyinlerinde bazı değişimler olduğundan veya olacağından şüpheleniyordu. Nihayet bu çalışmalar bir sonuca ulaştı ve bu bilgi doğrulandı.
Peki bu değişim tam olarak nasıl oluyor?
Uluslararası araştırmalar, ilk kez baba olan erkeklerde nörolojik değişiklikler tespit etti.
Yani erkekler de ebeveyn olarak, yeni rollerinden etkilenebilir. Ancak kadınlara kıyasla çok daha az belirgin ve tekdüze bir şekilde. Araştırmacılar, yeni baba olan erkeklerin ilk çocuklarının doğumundan sonra korteks hacimlerinin %1 veya %2’lik kısımlarını kaybettiklerini tespit etti.
Aslında bu küçülme esas olarak, ebeveyn kabulü ve sıcaklığıyla ilişkilendirilen ve varsayılan mod ağı olarak bilinen, beyin bölgesiyle sınırlı. Ayrıca ilk etapta korteks hacmindeki kayıp, kötü bir şey gibi gelebilir fakat bu durum, babanın çocuğuyla daha güçlü ve etkili bir bağ kurmasını sağlayan beyin gelişimine de işaret edebilir.
Ek olarak araştırmacılar, ilk kez baba olan 40 kişinin beyinlerini MRG yöntemiyle inceledi.
Babaların yarısı İspanya’da yaşıyordu ve eşlerinin hamile kalmasından önce ve doğumdan birkaç ay sonra beyin taramalarına katılmışlardı. Diğer yarısı ise ABD’deydi ve eşlerinin hamileliğinin orta ile son evrelerinde ve doğumdan sonraki 7 ila 8 ay içinde beyin taramalarına katıldılar.
Bu arada İspanya’da çocuk sahibi olmayan 17 erkek de kontrol grubu olarak alındı ve beyin taramaları yapıldı. Araştırmacılar, taramaları kullanarak erkeklerin beyinlerinin hacmini, kalınlığını ve yapısal özelliklerini ölçtüler.
Sonuçlar ise şaşırtıcıydı. İlk çocuğunu kucağına alan veya eşleri hamile olan erkeklerin beyinlerdeki sosyal anlayışla ilgili bölge, kortikal gri maddede değişime uğramıştı. Ayrıca bu erkeklerin görme sistemlerinin hacminde de azalmalar görüldü.
Ancak bilim insanları, bu konu hakkında çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ve mutlaka yeni sonuçlara ulaşacaklarını öngörmekte.