Ayhan Bora Kaplan soruşturmasını yürütürken tutuklanan 6’sı polis 13 kişiye dava: Ana dosya ayrıldı, görev suçlarına dava açıldı

Asuman Aranca

Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasını yürütürken, gizli tanık Serdar Sertçelik’i bazı siyasilerin ve bakanların isimlerini söylemesi konusunda yönlendirdikleri öne sürülen ve bu nedenle tutuklanan polisler hakkındaki soruşturma tamamlandı. Savcılık, “darbe iddiaları” üzerine açılan soruşturma dosyasının bu iddialarla ilgili kısmını ayırdı. Aralarında Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile komiser Ufuk Gültekin‘in de aralarında bulunduğu 6’sı emniyet mensubu 13 sanık hakkında,  “görevi kötüye kullanma”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “suçluyu kayırma” ve “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarından dava açtı.

Ankara’da organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın adamı olduğu belirtilen M-7 kodlu gizli tanık Serdar Sertçelik’in ev hapsindeyken yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı. Serçelik, firarından sonra yaptığı paylaşımlarda, Kaplan dosyasındaki üst düzey yargı ve memniyet mensuplarının adının geçtiği M-7 kodlu gizli tanığın kendisi olduğunu açıklamıştı. 

Sertçelik, Kaplan operasyonunu gerçekleştiren Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın ifadesi esnasında kendisini yönlendirdiğini ve bazı bakanların isimlerinin ifadesine ekletilmeye çalışılarak darbe girişiminde bulunulduğunu öne sürmüştü. Sertçelik’in bu açıklamaları sonrası açığa alınan Çelik, Demircan ve Gültekin’in de aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öne ise ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. 

Emniyet müdürü olan şüpheliler hakkındaki idari soruşturmayı tamamlayan teftiş kurulu ise hazırladığı raporu da savcılık dosyasına göndermişti. 


Serdar Sertçelik

Çelik ve Demircan da dahil 5 emniyet mensubuna 18,5 yıl istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “darbe iddiaları” üzerine açılan soruşturma kapsamında şüpheliler Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan gözaltına alınmış, ardından Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube komiserleri Gökhan Karaca, Metehan İlkyaz ve Ufuk Gültekin, önceki dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı Ramazan Kubat ile Serdar Sertçelik, Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında iddianame hazırladı. 

İddianamede Murat Çelik, Şevket Demircan, Ufuk Gültekin, Metehan İlkyaz, Gökhan Karaca hakkında “görevi kötüye kullanma”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “suçluyu kayırma” ve “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlarından 18.5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. 

Öner’e “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçundan ceza istenmedi

Kerem Gökay Öner’in ise “görevi kötüye kullama”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve “suçluyu kayırma” suçlarından 14.5 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi. 

Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında “suçluyu kayırma” suçundan 5 yıl hapis Nurullah Özgür Kopuk hakkında ise “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçundan 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

“Suç için anlaşma” ayrıldı

“Darbe iddiaları” üzerine açılan soruşturma dosyasının bu iddialarla ilgili kısmını ayırdı. Şüpheliler hakkında “suç içi anlaşma” suçundan tefrik (ayırma) kararı verildi. 

Sertçelik’in ifadesi alınamadı, dosyası ayrıldı

Sertçelik’in ifadesi alınamadığı için, hakkında “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs”, “gizliliğin ihlali” ile “suç için anlaşma” suçmalarından yürütülen soruşturma dosyası ayrıldı.  

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Macaristan’da 6 Haziran’da yakalanan ve 6 Temmuz’a kadar geçici olarak tutuklanan Serdar Sertçelik hakkında iade talepnamesi düzenlemişti.

TIKLAYIN – Yerlikaya’dan Ayhan Bora Kaplan açıklaması: Emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporu tamamlandı, gerisi yargıda

TIKLAYIN – Hanefi Avcı’dan Ayhan Bora Kaplan soruşturması değerlendirmesi: Bu olay, mafyanın devlete karşı atağa geçtiğinin kanıtıdır

TIKLAYIN – Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’dan “Kaplan” soruşturmasındaki gelişmelere: Amaç İçişleri Bakanı’nı görevden aldırmak ya da gözdağı vermek!

TIKLAYIN – Avukatı anlattı: Kaplan soruşturmasında tutuklanan Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı, gizli tanık Sertçelik’i nasıl ve niçin kaçırdı?

Sertçelik’in iddiaları ve sonrasında yaşananlar

Ankara’da organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın adamı olduğu ve bazı eylemlere karıştığı belirtilen Serdar Sertçelik, “yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları kendisine zorla imzalattırıldığını” ileri sürerek Ankara emniyetini suçlamıştı. İfadeyi verdiğinin ertesi günü elektronik kelepçe takılarak tanık koruma programına alındığını ancak istediği her yere gidebildiğini anlatan Sertçelik, “kendisine yapılan operasyonun göstermelik olduğunu ve yurt dışına kaçmasına müsaade edildiğini” ileri sürmüştü.

Sertçelik, yurt dışına çıktıktan sonra polisin kendisine ulaşarak, Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Fahrettin Koca, Abdulhamit Gül, Macahit Arslan ve Hasan Doğan

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturması çerçevesinde yaşanan gelişmeler üzerine Mülkiye Başmüfettişlerinin raporu doğrultusunda üç emniyet müdürünün çığa alındığı süreç için “komplo” dedi. Hedefin Cumhur İttifakı ve Türkiye olduğunu söyleyen Bahçeli, “Olan biten tüm kanun dışı irtibat ve ilişki ağlarının farkındayız. 17-25 emniyet ve yargı ortaklı darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin, göz yumarsak gözümüz çıksın, eyvallah edersek de kanımız kurusun” dedi. Bahçeli, “Gizli tanık ifadeleriyle şerefli isimleri karalama kumpasını ve tecelli eden millet iradesini gölgeleme arayışını himaye eden ve buna hizmetkarlık yapan kim varsa haindir, haşhaşidir, emniyet, yargı ve medya uzantılarının tepesine binilmelidir” diye çağrıda bulundu.

TIKLAYIN – Bahçeli’den Ayhan Bora Kaplan soruşturmasındaki gelişmelere: Bir komplo devrede; 17-25 darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çağırdı. Gece yarısı yapılan kritik zirvenin gündeminde, Ayhan Bora Kaplan soruşturması nedeniyle Ankara emniyetinde açığa alınan polis müdürlerine ilişkin soruşturma olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın Kalın ve Tunç ile yaptığı toplantının ardından AKP Grup Toplantısında önemli açıklamalar yapması beklendiği de iddia edildi.

TIKLAYIN – Erdoğan, Adalet Bakanı Tunç ve MİT Başkanı Kalın’ı Külliye’ye çağırdı 

Erdoğan, partisinin grup toplantısında “emniyetteki kriz”, “kumpas” iddialarına ilişkin mesajlar verdi. “Kanunun dışına çıkan, hatası olan kim varsa hukuk zeminince hesabı soruyoruz” diyen Erdoğan, “Son 21 yılda çetin mücadeleler sonucunda gerilettiğimiz bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN – Erdoğan: Kuklayı da kuklacıyı da oyunu kimin yazdığını da çok iyi biliyoruz; bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir