Analist Açıkladı: Solana, O 2 Altcoin’in Gerisinde Kalabilir!

Solana (SOL), ağ ölçeklenebilirliği ve işlem verimliliğiyle bireysel ve kurumsal yatırımcıları cezbederek bu döngünün en iyi performans gösteren kripto paralarından biri oldu. Ancak Finbold analistlerinden Vinicius Barbosa, 2024’ün ikinci yarısında değerlendirilebilecek iki umut verici Solana rakibini seçti. İşte detaylar…

Solana rakipleri neler?

Solana’nın yükselişiyle yatırımcılar alternatiflerini arıyor. Bilhassa SOL, 2021’de etkileyici bir %19.873 yükseliş yaşadı ve 2022 dip noktasından da kayda değer bir toparlanma gösterdi. Önceki yükselme döneminde Solana, 12 aydan kısa sürede 1 dolardan 260 dolara çıktı. Daha sonra ise bir buçuk yılda 8 dolardan 204 dolara ulaştı ve şu anda token başına 140 dolardan işlem görüyor. Ethereum (ETH), yani Web3 ve merkeziyetsiz finansın (DeFi) lideri ile güçlü bir şekilde yarışan Solana, özellikle saniyedeki işlem sayısı (TPS) açısından çok daha yüksek bir işlem hacmi, daha hızlı onaylama ve daha düşük ücretler sunuyor.

Şimdi, iki Solana rakibi benzer bir talebi karşılamak için sessiz sedasız şekilde yüksek işlem hacimli ağlar kuruyor. Teknoloji açısından bakıldığında, bu iki kripto para birimi, son derece ölçeklenebilir, verimli, merkeziyetsiz ve güvenli bir teknoloji yığınıyla öne çıkıyor.

Umut veren Solana rakipleri: MultiversX (EGLD) ve Radix (XRD)

İki umut verici Solana rakibi, MultiversX (EGLD) ve Radix (XRD), ölçeklendirmeye sharding (parçalama) teknolojisiyle odaklanıyor. İlginç bir şekilde, dünyanın en büyük sistemlerinin çoğu, yüksek veri yüklerini verimli bir şekilde yönetmenin kanıtlanmış bir yolu olan parçalanmış bir veritabanı aracılığıyla ölçeklenir ve artık bu teknoloji merkeziyetsiz ve dağıtık defterlerde blockchain uygulamalarına uyarlanıyor.

2018’de Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, sharding ve Proof-of-Stake mekanizmalarını “Geleceğin Blockchainleri” için verimliliği artıran özellikler olarak öne sürdü. Buterin, “Proof-of-Stake ve sharding ile geleceğin blockchainleri binlerce kat daha verimli olacak ve bu nedenle zincir üzerine bir şeyleri yerleştirmenin verimlilik açısından yaptığı fedakarlıklar giderek daha kabul edilebilir hale gelecek.” açıklamasını yaptı.

Sharding’in önemi

Buna istinaden, Radix’in yaratıcısı Dan Hughes, X başlıklı bir platformda “Neden Sharding?” başlıklı uzun bir deneme yayınladı. Özet olarak Hughes, 12 yıl boyunca farklı blockchain mimarilerini deneyerek geliştirmenin kendisini sharding teknolojisine yönlendirdiğini açıkladı. Ayrıca, hem MultiversX hem de Radix, blockchainlerde oluşturulan tokenler için varlık odaklı bir model geliştirdiler. Bu model, ERC-20 tokenlarının hesap bakiyelerini takip eden bir akıllı sözleşme çağrısıyla oluşturulduğu Ethereum Sanal Makinesi (EVM) modelinden daha güvenlidir.

Bunun yerine, varlık odaklı blockchainlerdeki tokenler, yerel token olarak çalışır ve genellikle güvenlik ihlallerine ve cüzdan boşaltmalara yol açan uygulamalara özel yetkiler vermeyi önler. MultiversX üretim ağı, tamamen uygulanmış ve çalışır durumda olan üç sharding türünün tamamına sahip ilk ve tek ana ağdır. Bu ağ “ağ shardingi”, “durum shardingi” ve “işlem shardingi”ne sahiptir. Esasen MultiversX, talebe göre daha fazla shard ekleyen adaptif bir sharding modeliyle ölçeklenir. Her shard’ın teorik kapasitesi 10.000 TPS’dir ve ağ şu anda üç shard ile çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir