Welcome to Our Website

İş yerine sadakat CEO’luğa taşıdı: En az 30 yıl aynı işte çalıştılar, en yüksek koltuğa oturdular

Kariyerini bir şirkette sürdürmek mi daha iyidir, yoksa şirket değiştirerek farklı tecrübeler edinmek mi?

Bu konuda birbirinden farklı ve hepsinin doğruluk payı olan tezler var. Aynı işte uzun süre çalışmanın da, farklı işlerde tecrübeler edinmenin de kendi içerisinde artıları ve eksileri mevcut.

Yapılan araştırmalar çalışanların aynı şirkette ortalama dört yıldan biraz daha az bir süre kaldığını gösteriyor. Bu sayı, bazı tahminlere göre bir işverende ortalama üç yıldan az kalan Y kuşağı için önemli ölçüde azalıyor.

Bir yandan, iş değiştirmek profesyonellere yeni beceriler edinme, sorumluluklarını genişletme ve yönetici pozisyonlarına daha hızlı yükselme imkanı veriyor. Örneğin Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol, Chipotle’daki CEO koltuğuna oturmadan önce Procter & Gamble, Pizza Hut ve Taco Bell’de çalışmıştı.

Öte yandan, bir şirket içinde yükselmek, liderlerin kurumu daha iyi anlamasına, güçlü iç ağlar geliştirmesine ve itibarlarından yararlanmasına olanak tanır. Genç profesyoneller arasında giderek daha nadir görülmeye başlansa da, kişinin tüm kariyeri boyunca aynı şirkette kalması hala mümkün. Nike CEO’su Elliott Hill, giriş seviyesindeki bir rolden CEO koltuğuna tırmanan en son Fortune 500 üst düzey yöneticileri arasında yer alıyor.

Fortune dergisi kariyerlerini aynı şirkette geçiren mevcut Fortune 500 yöneticilerinin bir listesini derledi. Bu CEO’ların en alt pozisyondan CEO’luğa tırmanmaları ortalama 33 yıldan biraz fazla sürmüş. Birçoğu bu süreçte strateji ve operasyon rollerinin yanı sıra teknoloji rolleri de üstlendi. Birçoğu aynı zamanda yüksek görünürlüklü projelere liderlik etti, şirket çapında dönüşümleri ve birleşme ve satın alma anlaşmalarını denetledi ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için yeni yollar aradı.

İşte Fortune 500 listesinde yer alan (ABD’deki en yüksek ciroya sahip 500 kurum), şirketlerinde başarı basamaklarını tek tek çıkan CEO’lar:

BOB IGER – WALT DISNEY CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 31 yıl

Disney kendisini “dünyanın en harika yeri” olarak görüyor. Iger de şirketteki 50 yıllık görev süresine bakarak bu görüşe katılıyor gibi görünüyor.

Iger, Fare Evi’ndeki kariyerine 1974 yılında Ithaca, New York’ta ABC için kendi deyimiyle “çok iyi olmayan” bir hava durumu sunucusu olarak başladı. 1996 yılında Disney ABC’yi satın aldıktan sonra, Iger’i yayın şirketinin başkanı olarak üst düzey yönetim ekibine atadı. Dört yıl sonra Disney’in başkanı ve işletme müdürü oldu ve 2005 yılında CEO olarak dümene geçti. Iger 2020’de kısa bir süreliğine emekli oldu ancak kendi seçtiği varisi Bob Chapek’in görevden alınmasının ardından Kasım 2022’de köşe ofisine geri döndü.

Iger, Disney’deki başarısını üç şeye bağlıyor: Sıkı çalışma, harika akıl hocaları ve büyük şans. Ayrıca bir patron olarak saygı görmenin popüler olmaktan daha önemli olduğunu savunuyor: “Eğer popülerlik yarışına girmeye çalışırsanız, o zaman zor kararları alamazsınız. Bence adil, erişilebilir ve iletişimsel olmalısınız ama popülerlik bunlardan biri değil.”

RODNEY MCMULLEN – KROGER CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 36 yıl

McMullen’in Kroger’daki macerası 1978 yılında Lexington, Ky’de yarı zamanlı bir stok görevlisi olarak üniversitede başladı. Kroger’dan burs aldığını söyleyerek şaka yapıyor: “Bursu alabilmek için haftada 32 saat çalışmam gerekiyordu.”

2014’te CEO olarak atanmadan önce, 1995’te süpermarket zincirinin CFO’su oldu ve burada 13 milyar dolarlık Fred Meyer birleşmesini yönetti. 2000’de strateji, planlama ve finanstan sorumlu başkan yardımcılığı görevini üstlendi, 2003’te yönetim kuruluna seçildi ve 2009’da başkan ve COO oldu. Eski Kroger CEO’su David Dillon, McMullen’in atamasının duyurusunda, yeni CEO’nun “Kroger’in son 25 yılda aldığı her önemli kararda liderlik rolü oynadığını” söyledi ve buna süpermarketin müşterileriyle daha iyi bağlantı kurması için bir çaba olan Kroger Önce Müşteri ve Önce İş Ortağı stratejisinin uygulanması da dahil.

MARRY BARRA – GENERAL MOTORS CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 34 yıl

Barra 1980 yılında, 18 yaşındayken Pontiac montaj hattında ortak öğrenci olarak General Motors’a katıldı. GM’nin tüm tedarikçilerini ve iştiraklerini denetlediği küresel ürün geliştirmeden sorumlu başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere çok sayıda yöneticilik görevinde bulundu. GM, 2014 yılında Barra’yı otomobil endüstrisindeki ilk kadın CEO olarak atadı.

Barra, Fortune 500’de yer alan kadın CEO’lar için ortalama süre olan 4,5 yılın iki katından fazla bir süre boyunca köşedeki koltukta oturdu.

DOUG MCMILLON – WALMART CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 30 yıl

Walmart, McMillon’un 2014 yılında CEO olarak atanmasından bu yana Fortune 500 sıralamasında 1 numaradan inmedi.

McMillion Walmart’a 1984 yılında saatte 6,50 dolar kazanarak katıldı. Tulsa Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamlarken Oklahoma’da müdür yardımcılığı görevinde bulundu. Kariyeri boyunca Walmart’ın bir yan kuruluşu olan Sam’s Club’ın genel mal müdürü olarak görev yaptı ve burada çeşitli bölümleri denetledi. 2006 yılında Sam’s Club’ın CEO’su ve başkanı olarak atandı. Dört yıl sonra, 2014 yılında Walmart CEO’luğuna terfi edene kadar Walmart International’ın CEO’su oldu. McMillon, şirketi yönettiği 10 yıl içinde gelirini 162 milyar dolar artırdı.

58 yaşındaki McMillon Walmart’taki yükselişini sürekli olarak elini kaldırmasına ve yeni projeler için gönüllü olmasına bağlıyor. Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Okulu’nun 2017’deki seçkin konuşmacı serisinde “İnsanlar benim bir üst kademede sorumluluk üstlendiğimi gördüler, bu da beni terfi ettirmelerini kolaylaştırdı” dedi.

ENRIQUE LORES – HP CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 30 yıl

Enrique Lores, 1989’da elektrik mühendisliği stajını kazandı ve o zamandan beri şirkette çalışıyor. Lores, bilgisayar şirketinde farklı fonksiyonlarda birçok liderlik rolü üstlendi. Baskı, görüntüleme, satış, sistem operasyonları rolleri ve müşteri desteği alanlarında çalıştı.

2015 yılında HP’nin Hewlett-Packard’dan ayrılmasına liderlik etti ki bu kurumsal Amerika tarihindeki en büyük bölünmelerden biriydi. Bölünme sonrasında EMEA başkanı oldu ve bu bölgelerin satış ve performansını denetledi. Kendisi 2019’un sonlarında köşe ofisi için seçildi.

Santa Clara Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, iyi bir liderin gerçek işaretinin, güçlü değerlere sahip, neyi savunduğunu ve sınırlarının ne olduğunu bilen biri olduğunu söyledi.

JOHN STANKEY – AT&T CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 35 yıl

Stankey kariyerine 1985 yılında, üniversiteden hemen sonra telefon şirketi Pacific Bell’de başladı. Telefon şirketi birleştikçe Stankey de yükselmiş ve SBC Southwestern Bell’in bazı bölümlerini yönetmiştir.

Şirketin 2005 yılında AT&T ile birleşmesinin ardından bilgi işlem müdürlüğüne ve 2008 yılında da teknoloji müdürlüğüne terfi etti. Stankey’nin CEO’luk öncesi deneyiminin çoğu strateji ve operasyon rollerindeydi. Stankey 2012’de strateji müdürü, 2015’te AT&T Entertainment Group CEO’su ve 2018’de WarnerMedia CEO’su oldu. 2019 yılında COO ve başkan olarak atandı ve köşe ofise adım atmadan önce 10 ay boyunca bu görevi sürdürdü.

ARVIND KRISHNA – IBM CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 30 yıl

Krishna kariyerine 1990 yılında IBM’de, şu anda yapay zeka teknolojisi araştırmalarına odaklanan Watson araştırma ekibinde başladı ve 18 yıl boyunca burada kaldı. 2009 yılında bilgi yönetimi yazılımı genel müdürü oldu ve ardından IBM’in araştırma departmanında hibrit bulut kıdemli başkan yardımcılığı gibi liderlik rolleri üstlendi.

2020’de bulut ve bilişsel yazılımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak atandı ve IBM’in şirket tarihindeki en büyük satın almalardan biri olan Red Hat’i satın almasının baş mimarı oldu.

IBM’in eski başkanı Ginni Rometty, Krishna’nın 2023’teki CEO atamasından önce şirketin yapay zeka, bulut, kuantum bilişim ve blok zinciri gibi temel teknolojilerinin geliştirilmesinde kilit rol oynadığını söyledi.

BOB JORDAN – SOUTHWEST HAVAYOLLARI CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 34 yıl

Jordan 1988 yılında Southwest Havayolları’nda programcı analist pozisyonu için mülakat yapmak üzere Dallas’a geldiğinde şirket hakkında fazla bir şey bilmiyordu. Ancak mülakat sırasında bir çalışanın havayolunun bilgisayar sistemiyle ilgili bir sorunu vardı ve Jordan bunu çözmeyi başardı. Şirket ertesi gün ona iş teklif etti.

Jordan, havayolu şirketindeki ilk 20 yılında strateji ve teknolojiden sorumlu başkan yardımcılığı ve kurumsal harcama yönetiminden sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere çeşitli direktörlük ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu ve 2008 yılında strateji ve planlamadan sorumlu başkan yardımcılığına terfi etti. Jordan, 2011 yılında Southwest’in baş ticari sorumlusu olarak atandı ve 2014 yılında düşük maliyetli bir havayolu olan AirTrain’in satın alınmasına ve AirTran’ın e-ticaret platformu ve ödül programının başlatılmasına öncülük etti. Jordan 2017 yılında kurumsal hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı olarak atandı ve 2022 yılında köşe ofise geçene kadar bu görevi sürdürdü.

RAJ SUBRAMANIAM – FEDEX CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 31 yıl

Subramaniam, 1991 yılında FedEx’in uluslararası bölümünde pazarlama analisti olarak çalışmak üzere başvurduğunda bu şirkette iş bulmanın zor bir ihtimal olduğunu düşünüyordu. Ekonomik durgunluğun ortasındaydı ve MBA derecesini daha yeni almıştı. Yine de şansını deneyeceğini düşündü. İşi aldı.

Subramaniam şirketteki görevinin başlarında, alt düzey bir çalışan olmasına rağmen şirketin uluslararası genişlemesini yöneten bir projeye yerleştirildi. Yakın zamanda Time’a verdiği demeçte, “Burada piramidin en altındaydım ama ‘Hey, beni şef yapın’ diyordum” dedi. Bu fırsat ona şirkette görünürlük kazandırdı ve 1996’da Asya Pasifik’te pazarlamadan sorumlu başkan yardımcılığına terfi etti. Buradan 2003-2006 yılları arasında Kanada bölge başkanı ve 2006-2013 yılları arasında FedEx Services kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Subramaniam ayrıca 2019 yılında COO ve başkanlığa terfi etmeden önce üç ay boyunca FedEx Express’in başkanı ve CEO’su olarak görev yaptı. Üç yıl sonra CEO olarak atandı ve FedEx’in 53 yıllık tarihindeki ikinci CEO oldu.

RON VACHRIS – COSTCO CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 42 yıl

Köşedeki ofiste bir yıldan az bir süre geçirmiş olmasına rağmen Vachris bir Costco emektarıdır.

Daha sonra Costco tarafından satın alınan Price Club’da 1982 yılında 17 yaşındayken forklift sürücüsü olarak işe başlayan Vachris, Arizona’daki Glendale Community College’da öğrenciyken mağaza memurluğuna kadar yükseldi ve 1989 yılında Colorado’da genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük pozisyonlarına terfi etti. Vachris, şirketin 1993 yılında Price Club’ı satın almasının ardından Costco’nun genişlemesinde önemli bir rol oynadı ve genişlemeyi denetlemek için Arizona’ya geri döndü.

Birleşmeden sonra Kuzeybatı bölgesi genel müdürlüğü, gayrimenkulden sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı ve mağazacılıktan sorumlu başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere birçok liderlik pozisyonunda bulundu. Şubat 2022’de, 2024’ün başında CEO olmadan önce şirketin işletme müdürü ve başkanı oldu.

ELLIOTT HILL – NIKE CEO’SU

CEO olması kaç yıl sürdü: 32 yıl

Elliott Hill, Nike’ın “sadece yap” (Just do it) direktifini izledi ve spor perakendecisinin yeni CEO’su oldu.

Hill, 1988 yılında 19 yaşında bir stajyer olarak giyim satışında şirkete katıldı. Kariyerinin ilk dönemlerinin çoğunu bu bölümde geçirdi, ancak terfi etmeden önce hiçbir zaman dört yıldan fazla bir görevde bulunmadı. 2000 yılında, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki satış ve perakende satışları denetleyen ilk başkan yardımcılığı görevine terfi etti. 2010-2013 yılları arasında Kuzey Amerika’da başkan yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptıktan sonra, 2020 yılında emekli olmadan önce 2016 yılında coğrafi bölgeler ve satış başkanlığına terfi etti. Emekli olduğu sırada 39 milyar dolarlık bir işletme olan tüketici ve pazar yeri başkanıydı.

60 yaşındaki Hill, eski CEO John Donahoe’nun satışlardaki düşüşün ardından istifa etmesinin ardından Nike’a geri dönmek için kısa süre önce emekliye ayrıldı. Hill, Nike’ın kısa süre önce yaptığı bir basın açıklamasında, şirketi yeniden rayına oturtmak için ilk hedeflerinin tüketiciye yeniden odaklanmak, iyileştirme alanlarını anlamak ve vaatlerini yerine getirmek için birbirlerini sorumlu tutmak olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir