Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, MHP lideri Bahçeli’nin ‘Öcalan Meclis’e gelsin, silah bıraktıklarını açıklasın’ çağrısının ardından gündeme gelen iddialara ilişkin olarak; “İYİ Parti kuduruyor. ‘PKK’ya niye silah bıraktırıyorsunuz ki’ dercesine. İtiraz ediyorlar. Affedersiniz 2023 seçimlerinde aynı cumhurbaşkanı adayına HDP’lilerle birlikte oy veren sen değil miydin Müsavat.. Kandil boşuna mı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek sözü vermişti. Babasının hayrına mı HDP adayı çıkartmamıştı” ifadelerini kullandı.
Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, ‘Öcalan’ çağrısı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözleri ardından İYİ Parti’yi hedef alan bir yazı kaleme aldı. 2023 genel seçimleri sürecinde Altılı Masa’nın ahim kararlarını tanıyacağına ilişkin mutabakata varmasının PKK silah bırakmadan da Öcalan’ın ‘umut hakkından faydalanabileceğinin önünü açacağını iddia eden Karahasanoğlu’nun yazısı şöyle:
“Sayın Devlet Bahçeli, oyunu bozup, Öcalan’ın serbest kalma imkanına kavuşabilmesi için, PKK terör örgütünü lağvetmesi ve silahları bıraktırması gerektiğini söylediğinde.
İYİ Parti kuduruyor.
“PKK’ya niye silah bıraktırıyorsunuz ki” dercesine.
İtiraz ediyorlar.
Affedersiniz 2023 seçimlerinde aynı cumhurbaşkanı adayına HDP’lilerle birlikte oy veren sen değil miydin Müsavat..
Kandil boşuna mı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek sözü vermişti. Babasının hayrına mı HDP adayı çıkartmamıştı.
Aptala yatmayın, “HDP bize aşık olmuştu, Murat Karayılan bizi çok seviyordu. Onun için bizimle birlikte aynı adaya oy verilmesini istediler. Apo’nun serbest kalması falan hiç konuşulmadı” diyebiliyorsanız buyrun söyleyin.
PKK’ya silah bıraktırma şartıyla, 25. yılından sonra cezaevinden çıkabileceği söylenilen Abdullah Öcalan’ın, silah bıraktırmadan heykelini dikecek olan Selahattin Demirtaş‘la kahvaltı hazırlığı içerisinde olan partinin genel başkanı Meral Akşener değil miydi, Müsavat!
Osman Kavala’nın Selahattin Demirtaş’ın hiçbir şarta bağlı olmaksızın tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen İYİ partinin yönetimi değil miydi.
Cezaevindeki kişilere, PKK’ya silah bıraktırmaları noktasında tek bir çağrı yapmadan tahliye sözleri verenler, şimdi PKK’ya silah bıraktırma şartıyla benzer bir tahliyenin olabileceğinin söylenmesine niye karşı çıkıyorlar.
Müsavat Dervişoğlu, Selahattin Demirtaş’la kahvaltı hazırlığı yapan Genel Başkanı Meral Akşener’in o sözlerine tek bir itirazda bulunmuş muydu?”
Yazının tamamını okumak için.
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim’de partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım” diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan‘la ilgili çağrı yaptı ve “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız” ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim’de Meclis’in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti’lilerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen “yeni bir çözüm süreci mi başlıyor” sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı.
|
Bahçeli, Öcalan’ı Meclis’e çağırdı: Terörün bittiğini haykırsın!
|
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI
Öcalan’ın tahliyesi için tek maddelik değişiklik yeterli: Bahçeli’nin sürpriz skandalıyla gündeme gelen “umut hakkı” nedir?
Bahçeli’nin Öcalan’ı TBMM’ye çağırması hangi sonuçları doğurabilir, ‘Çözüm Süreci’nden fark ne, kulislerde neler konuşuluyor, neler olabilir?
MURAT SABUNCU’NUN YAZI DİZİSİ
Diyarbakır’da Bahçeli konuşurken açılan televizyonlar ve altı çizilen yorum: ‘Devlet’ Öcalan ile belli bir noktaya ulaşmasaydı hareket etmezdi
Teröre rağmen barışın peşini bırakmama mesajı veren üç farklı isim: Bahçeli, Demirtaş, Özel…
CANDAN YILDIZ YAZDI
Bahçeli’nin Öcalan’a TBMM davetine DEM’den ilk değerlendirme Sırrı Sakık’tan geldi: Hiç şaşırmadım, daha önemli gelişmeler olabilme ihtimali yüksek
|
Bahçeli’den Öcalan çağrısı: TBMM’de konuşulun, terörün bittiğini, burada lağvedildiğini haykırın!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır” diyerek “umut hakkını” anlattı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: Tecrit kalksın, Sayın Öcalan konuşsun
Bahçeli’nin Öcalan için “Meclis’te konuşması” gündeme bomba gibi düştü
Özel, “el yükseltti”: Ben de Kürtlere devlet teklifleri veriyorum; Türkiye’nin sahibi olmaya davet ediyorum
TIKLAYIN – Bahçeli’nin Öcalan çağrısı sonrası Erdoğan: Açtığımız tarihi fırsat penceresi, hırsa kurban edilmemeli
TIKLAYIN – Demirtaş: Diyalog arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki Öcalan bir inisiyatif alırsa tüm gücümüzle arkasında olacağız; barış sesinin bu defa bastırılmasına izin vermeyeceğiz!
TIKLAYIN – Abdullah Öcalan’dan Bahçeli’nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar oluşursa teorik ve pratik güce sahibim
|
DEM Partililerle tokalaşma ve “yeni çözüm süreci” iddiası
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’nin ardından Lübnan’a yönelik kara harekatına girişmesiyle başlayan operasyon, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini harekete geçirdi.
Erdoğan: İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama sürecinde yaptığı konuşmada, İsrail – Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan’a uzandı. Dün. İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye’dir ve Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurmuştur .
“İç cephe” vurgusu
Erdoğan, aynı konuşmasında “iç cephe” su yaparak, “Fitne girişimlerine karşı millet olarak, 85 milyon olarak ‘iç cephemizi’ sağlam çaba sarf ediyoruz. Bugün İsrail’in saldırganlığı karşılanıyor, içsel ve çatışmasız çatışma çözülmüyor, çözümün ortaya çıkması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Bahçeli’den DEM Parti ile tokalaşma
Erdoğan’ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama paketinde sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli , DEM Parti’li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, ” Yeni bir dönemde giriyoruz. Biz gelişi güzel keyfe keder, hayatta kalmaktan kaçışlarla dümenden el uzatmayız.Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizde yoğunlaşıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. değerlendirmeleridir” açıklamasında bulundu.
DEM Parti’den açıklama
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli’nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, “Bu parçaların atılacak adımlarda biz de iz sürmeye hep beraber. Sorun zincirinin çözümüne yönelik sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor” şeklinde değerlendirildi.
Devlet Bahçeli yeni yasama sürümünde DEM Partililerle tokalaştı
Bahçeli’den, DEM Parti’yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, günümüze barışı sağlamak lazım
Bahçeli’den DEM Parti’ye “Türkiye partisi olma” çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır
Bahçeli’nin son çağının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız
Yeni “çözüm süreci” mi geliyor? | AKP’li isimlerden peş peşe açıklamaları
Murat Sabuncu’nun yazısı: ‘Devlet desteğinde-bilgisinde’ çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?
Candan Yıldız’ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli’nin ‘Ülkemizde barışı sağlamak lazım’ sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil
Bahçeli’nin DEM Parti’lilerle tokalaşmasında “Dolmabahçe mutabakatı” detayı
Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?
Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM’e çiçek attı ama…
|
|