1974’te aldık masada kaybetmeyelim

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 20 Temmuz Barış Harekatının 50. yıldönümü yaklaşırken aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) “Hayalet Kent” Maraş’ın, “Meşru sahiplerine iade edilmesini” talep etti. Bu konudaki karar metni 13’e karşı 51 oyla kabul edildi. Rumlar karar sonrası Birleşmiş Milletlerden Maraş’ın GKRY’ne devrini talep etmek için hazırlıklara başladı. 1974’deki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası 46 yıl kapalı kalan ve 2020’de sivil ziyaretlere açılan Maraş için BM Güvenlik Konseyi de iki ayrı karar almış ve bölgenin BM kontrolüne devredilip, eski sakinleri ve mirasçılarının yeniden yerleştirilmesini istemişti. Maraş’ta 1974 Barış Harekatı öncesi mülk sahibi olarak çoğunlukla Rum ve İngilizler yaşıyordu.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi toplantısına katılan ve karar taslağı aleyhinde bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Namık Tan, konuyu SÖZCÜ’ye değerlendirdi.

 “AMAÇ RAHATSIZ ETMEK”

 Tan, “Rumlar Maraş’ın 2020’de ziyarete açılmasının ardından uluslararası platformlarda bizi rahatsız etmek için fırsat kolluyordu. Parlamenter Meclisi’nin alınan karar her ne kadar aleyhimize olsa da Maraş’ta eski statüye dönülmesi gibi bir sonuç yaratmaz, iade gibi bir ihtimal de olamaz. Ayrıca Maraş’ta 1974 öncesi çok sayıda 3. ülke vatandaşının da gayrimenkulleri vardı. AKPM toplantısında karara itiraz ettik, muhalefet şerhi yazıp, ret oyu kullandık. Ancak oradaki dengeler farklı işliyor” dedi.

2020’DE KISMEN ZİYARETE AÇILDI

Maraş bölgesi, 1974’teki Barış Harekatı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçti ve yerleşime kapatıldı. Bir bölümünün 2020’de Türkiye’nin desteğiyle sivil ziyaretlere açılması ise Avrupa Birliği ile BM’nin tepkisine neden oldu. Halen Maraş’ın sahil kesimi ile bazı caddeleri gündüzleri halkın kullanımına açık bulunuyor ve bölge plaj olarak kullanılıp denize girilebiliyor.

10 milyar dolar lazım

KKTC’nin Mağusa şehrinde yer alan ve 4 bin 500 dönümlük bir alan ile 8 kilometre sahil şeridini kapsayan Maraş, bir zamanlar dünyaca ünlü isimlerin ve İngiliz kraliyet ailesi üyelerinin yaz tatillerini geçirdiği bir yerdi. Halen harabe halinde olan bölgenin yeniden imar edilip ayağa kaldırılması ve eski günlerine dönebilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu hesaplanmıştı. Bölgede bir bölümü uluslararası şirketlere ait 105 otel, 3 bin ticari işletme, 99 eğlence merkezi, 4 bin 649 yazlık konut, 21 banka ve 24 tiyatro ile sinema binası bulunuyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir