10 Ekim Davası’nda karar duruşması: Avukatlar cübbesini çıkarıp ailelerin yanına geçti

ANKARA- 10 Ekim 2015’te Ankara Gar Meydanı’nda meydana gelen, 103 kişinin hayatını kaybettiği Gar Katliamı Davasının karar duruşması başladı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Çok sayıda milletvekili, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı duruşmada Suruç Katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri de hazır bulundu.

Davada, 26 sanıktan 10’u hakkında hüküm verilecek. Saldırıya ilişkin IŞİD üyesi oldukları düşünülen 16 kişi halen firari durumda. Geçen celselerde insanlık suçu ile yargılanan Erman Ekinci hakkında da karar verilecek. Ekinci, duruşmaya mazeret dilekçesi ileterek SEGBİS ile katıldı.

Başlangıcında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye’de yaşanmış en büyük katliam, 103 insanımız hayatını kaybetti, yüzlerce insan yaralandı. Yüzlerce meslektaşımızın yaşam hakkının korumak zorunlu bir unsudur ve TBB duruşma katılması zorunludur. Katliamda bir avukat olan Avukat Uygar Coşkun da hayatını kaybetti” diyerek duruşmaya TBB olarak katılma talebinde bulundu.

Mahkeme, TBB’nin talebini kabul etti.

AVUKATLAR CÜBBELERİNİ ÇIKARDI, AİLELERİN YANINA GEÇTİ

Mahkeme Başkanının avukatların sunduğu dilekçeyi özetlemesinin ardından Avukat İlke Işık, mevcut heyetin davanın üçüncü heyeti olduğunu hatırlattı. Bu heyetin sunulan 35 talebin sadece 6’sını kabul ettiğini belirten Işık, “Bu katliam ‘insanlığa karşı suç’ demek neden bu kadar zor, Türkiye yargısı buna neden bu kadar direniyor?” diye konuştu.

Işık, avukatlar olarak cübbelerini bırakarak ailelerin yanına geçeceklerini söyledi ve ardından tüm avukatlar cübbelerini çıkarıp ailelerin bulunduğu izleyici bölümüne geçti.

SALONDA ‘ADALET İSTİYORUZ’ SLOGANI

Avukatlar alkışlarla cübbelerini bırakıp ailelerin yanına geçti. Avukatların bu tepkisi salonda uzun süre alkışlandı ve aileler “Adalet istiyoruz” sloganı attı.

SALONDA MİKROFON OLMAMASINA TEPKİ: BİZ SÖZ HAKKIMIZI KULLANMADAN KARAR VEREMEZSİNİZ

Bu tepkinin ardından hayatını kaybedenlerin aileleri söz istedi. Mahkeme Başkanı ise salonda hoparlör olmamasını gerekçe göstererek mümkün olmadığını ifade etti. Çocuklarını, dostlarını kaybettiklerini, tüm duruşmaları takip ettiklerini ifade eden aileler söz almakta ısrarcı oldu. Avukatlar bundan önceki duruşmaların mikrofonla yapıldığını hatırlatırken Avukat Mehtap Sakinci, “Biz söz hakkımızı kullanmadan, karar veremezsiniz. Bu hukuka aykırıdır. Hoparlör getirilene kadar bekleyeceğiz” dedi. Avukat Murat Yılmaz da “Bu meseleyi çözemiyorsanız o cübbeye çıkaracaksınız” diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı, mikrofon temin edilmesi için duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir